Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Data stories Proanalytics

Totale groenten- en fruitexport valt terug in pandemie van 2020

De pandemie heeft vorig jaar zeker invloed gehad op de wereldhandel in verse groenten en fruit maar op totaalniveau was dat uiteindelijk redelijk beperkt en waren er (soms grote) verschillen tussen landen en producten, zo constateerde Jan Kees Boon van Fruit & Vegetable Facts in de laatste uitgave van het Vakblad Primeur. ProAnalytics visualiseerde de data in een aantal data stories: 

Klik hier voor een uitvergroting

Het beeld wordt wel vertekend doordat in een aantal bevolkingsrijke landen in Westelijk Aziƫ de handel sterk inkromp. Exclusief die landen was de trend hetzelfde, maar de verschillen waren minder groot. Vorig jaar nam de handel in volume zo bezien met 2% af waarmee de voortdurend opgaande trend werd doorbroken.

Klik hier voor een uitvergroting

Hogere prijs
De pandemie zorgde er wel voor dat verse groenten en fruit in doorsnee gezien hoger geprijsd was. Daar waar de wereldhandel in volume met 2 procent daalde nam de waarde wel verder toe; in 2020 met 3% Het doorsnee prijspeil was in het afgelopen jaar 5% hoger dan in 2019. Die prijsstijging wordt nog getemperd, omdat de twee in volume belangrijkste producten, bananen en uien, juist in prijs daalden. Van andere grote producten als appelen, tomaten, sinaasappelen, druiven, mandarijnen, komkommers en peren lag het prijspeil op wereldniveau bij export vorig jaar juist veel hoger dan in 2019.

Klik hier voor een uitvergroting

Voor meer informatie:
Joost Romijn
ProAnalytics
Senior BI Consultant AGF & Sierteelt
+31 (0)6 21 33 90 59|
j.romijn@proanalytics.nl 

Publicatiedatum: