“Vraag naar bijzondere kruiden begint weer te komen”

Dat Van Vugt Kruiden een uitdagende periode achter de rug heeft zal geen verrassing zijn. Het sluiten van de horeca had grote impact. De afzet richting de supermarkten verliep echter meer dan goed. “Zodoende konden we toch aan de gang blijven. We zijn vooral dankbaar dat we al onze medewerkers hebben kunnen behouden”, aldus Piet van Vugt.

Piet van Vugt zet in op steeds meer jaarrond Hollands aanbod aan kruiden

Van Vugt Kruiden is een echt familiebedrijf. Eigenaar en oprichter Piet van Vugt, groeide op in een tuindersgezin. Zijn vader teelde toen al peterselie en selderij. Piet nam het bedrijf over van zijn vader en specialiseerde zich in de loop der jaren op de teelt van verse kruiden.

Inmiddels zijn ook zijn kinderen Maya, Henk, Maryn en Geert en schoonzoon Thomas actief binnen het bedrijf. “Het is fantastisch om met elkaar in het familiebedrijf te werken en onze passie voor kruiden te delen. En ook als het tegenzit is het fijn om steun aan elkaar te hebben en gezamenlijk de schouders er onder te kunnen zetten.”


Piet van Vugt te midden van zijn kinderen Maya, Henk, Maryn en Geert en schoonzoon Thomas

Klantenspreiding
Dit ervaarde het kruidenbedrijf in de afgelopen periode maar al te goed. Het sluiten van de horeca als gevolg van de coronacrisis hakte er flink in. Piet: “Plotseling viel de afzet naar de groothandels weg. Op dat moment stonden de kassen onder andere vol met eetbare bloemen. We moesten alles weggooien. Omdat we niet wisten hoe lang het ging duren, startten we toch weer op. Helaas was ook die productie verloren. Daarna zijn we vol voor de gangbare kruidensoorten gegaan.

Het assortiment bijzondere kruiden en typische horecakruiden zoals ananassalie liepen drastisch terug, maar de afzet van gangbare kruiden zoals basilicum, koriander, peterselie en selderij bleven goed doorlopen. Dat onze retailklanten in Europa meer verkochten, heeft het verlies van de horeca deels gecompenseerd. De goede spreiding in klanten is echt ons geluk geweest. Daarnaast zagen we ook dat de horeca redelijk snel met alternatieven kwam, zoals bezorgen, afhalen en verse maaltijdpakketten. We zijn vooral blij dat we al ons personeel hebben kunnen behouden.”


De afzet van gangbare kruiden zoals basilicum, koriander, peterselie en selderij bleef ook tijdens de lockdown goed

Heropening horeca doet vraag stijgen
Op het moment van schrijven, begin juli, is de horeca weer vrijwel volledig open. Hoewel Piet nog niet helemaal durft te vertrouwen op een volledige terugkeer naar ‘normaal’, is hij optimistisch gestemd. "Het mooie is dat al onze horecaklanten zijn gebleven. Zodra de deuren opengingen zagen we de verkoop stijgen. De opstart was best hectisch, omdat niemand voorraad had. Alle horecaondernemers wilden toch meteen weer verse kruiden gaan gebruiken. Je hoort ons niet klagen hoor. We waren hier goed op voorbereid. Als er niets veranderd, kan dat de komende tijd alleen maar verder toenemen. Het blijft natuurlijk wel onzeker allemaal. Toch blijven we positief en gaat het zaaien gewoon door.”

Van Vugt Kruiden teelt vraaggestuurd. De kruidenteler geeft aan dat vooralsnog vooral de basiskruiden goed verkocht worden. “Specialties lijken even minder belangrijk, maar we merken dat er zachtjesaan weer meer vraag komt naar eetbare bloemen en bijzondere soorten. Vandaar dat we langzaam weer gaan opstarten met deze teelten.”

Klanten helpen als inspirator
Het kruidenbedrijf teelt naast het gangbare kruidenassortiment, zoals peterselie, selderij, basilicum en munt, ook babyleaf sla en eetbare bloemen. Het assortiment bijzondere kruidensoorten beslaat zo’n veertig verschillende soorten, zoals appelmunt, citroenverbana en rode basilicum en ook de keus in eetbare bloemen is behoorlijk uitgebreid.

“We zijn altijd op zoek naar nieuwe producten. Dat is ook in coronatijd gewoon doorgegaan. De afgelopen periode was reizen niet mogelijk, maar normaal gesproken neem ik vrijwel altijd wel een stekje mee vanuit het buitenland. Voor veel kruidensoorten geldt wel dat de standaard vaak het meest gewild blijft. Hoewel er allerlei verschillende muntsoorten verkrijgbaar zijn, blijft ‘gewone’ munt bijvoorbeeld de massa. Dat geldt ook voor basilicum, waarvan de rode basilicum als decoratieproduct wel populairder wordt.

Andere stijgers zijn koriander en Thaise basilicum, te danken aan de opkomst van de Aziatische keuken in het algemeen en de Thaise keuken in het bijzonder. We kunnen niet wachten om iedereen weer te kunnen ontvangen in onze demotuin. Hier komt onze passie voor kruiden volledig tot uiting. We willen onze klanten blijven inspireren en hebben de afgelopen jaren dan ook flink ingezet op marketing.

Door steeds met nieuwe producten te komen, klanten te voorzien van de juiste informatie en hen te inspireren rondom bijvoorbeeld smaak en toepassingsmogelijkheden, helpen wij hen meer verse kruiden te verkopen. Ons eigen brand, dat wij al 15 jaar hebben, draagt daar eveneens aan bij. Veel van onze klanten verkopen de kruiden onder private label en kunnen zich daardoor in hun eigen segment onderscheiden.”


Speciale kruiden, kleurrijke kruiden

Jaarrond aanbod Hollandse kruiden
De sector voor verse kruiden is al jaren volop in ontwikkeling en daarmee ook het familiebedrijf. Het teeltbedrijf belevert sinds 2003 rechtstreeks aan supermarkten en horecagroothandel in binnen- en buitenland. Dit betekende een grote omslag in de bedrijfsactiviteiten.

Om ook in de winter te kunnen leveren en eventuele misoogsten op te vangen, werd de productie al snel aangevuld met importkruiden van teeltlocaties in Italië en Spanje. Piet: “Wel zetten we meer en meer in op een volledig jaarrond aanbod van Hollandse bodem. Alleen als het echt niet anders kan importeren we kruiden bij. In tegenstelling tot veel andere partijen zijn wij echt zelf teler. Door alles in eigen beheer uit te voeren, zijn we altijd in staat een kwalitatief hoogwaardig en betrouwbaar product te leveren.”

De laatste jaren is duurzaamheid een belangrijk speerpunt binnen het bedrijf geworden. “Hierin hebben we dan ook flink geïnvesteerd met de aanbouw van ons nieuwe bedrijfspand in Ridderkerk, dat we in 2019 in gebruik hebben genomen. Zo beschikt de nieuwbouw over een gasvrije kasverwarmingsinstallatie, dat met behulp van zonnepanelen en de restwarmte van de koelcellen, de kas, de demokas en de kantoorruimten verwarmt. Ons bedrijf is 100 procent emissievrij. Op jaarbasis produceren de zonnepanelen voldoende elektriciteit om de eigen behoefte te dekken", vertelt de kruidenteler.

Ook alle verpakkingen zijn verduurzaamd. Samen met de klanten heeft Van Vugt Kruiden gekozen voor volledig recyclebare plastic verpakkingen. “Kruiden kunnen nu eenmaal niet zonder verpakking. Het was best een uitdaging om een écht duurzame optie te vinden. We besparen nu met gemak 60.000 kilo plastic per jaar. Ook hebben we geïnvesteerd in een bedrijfsbus om medewerkers op te halen en thuis te brengen. Dat scheelt veel auto’s op het terrein en het is een fijne arbeidsvoorwaarde voor het personeel dat bijvoorbeeld midden in Rotterdam woont. Duurzaamheid hebben we doorgetrokken binnen het hele bedrijf en alle medewerkers doen mee. Uiteindelijk heeft iedereen er plezier van.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 7-8, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Van Vugt Kruiden
Hoogzandweg 16
2988 DA Ridderkerk
+31 (0)180-625660
info@vanvugtkruiden.nl 
www.vanvugtkruiden.nl


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven