Dit systeem laat gewassen letterlijk een rondje groeien

"Met mate kan stress op planten een positieve invloed hebben op de groei van de stengel en de houdbaarheid van producten," zegt Michael Schreiber, directeur van de Duitse agtech-start-up OrbiLoop.  Het bedrijf is voortgekomen uit het Fraunhofer-instituut IME in Aken en heeft een modulair, gesloten systeem ontworpen voor  voedingsmiddelen, medicinale planten en natuurlijke cosmetica met een kleine voetafdruk. Een teler heeft alleen een stopcontact, een zoetwateraansluiting en toegang tot internet nodig om te telen.

Het OrbiLoop systeem

Een circulair systeem
De meeste indoor farming systemen oriënteren de planten horizontaal of verticaal, maar het OrbiLoop systeem is een door een transportband aangedreven systeem te ontwerpen dat de planten in de loop van 24 uur door een gesloten lus beweegt. De gesloten lus heeft twee ingangspunten waar zaailingen worden ingebracht en twee oogstpunten waar oogstbare planten worden uitgenomen.

Het cirkelvormige ontwerp betekent dat de plant een deel van de dag naar boven, opzij en op zijn kop staat. Volgens Michael veroorzaakt de voortdurende verschuiving van de positie van de plant stress voor de plant, aangezien deze in de richting van het kunstlicht groeit en tegelijkertijd tegen de zwaartekracht vecht. Voorlopige studies hebben aangetoond dat deze bewegingen de kwaliteit van de oogst daadwerkelijk kunnen verbeteren.


De blauwdruk van het systeem

"We zien dat de houdbaarheid van groenten geteeld in het OrbiLoop systeem aanzienlijk langer is dan van andere groenten. We hopen hier meer onderzoek naar te kunnen doen om dit te valideren. Dat is waar onze connectie met universiteiten en instituten helpt." 

Het OrbiLoop systeem is ontworpen als een instore verticale tuinbouwoplossing die geïnstalleerd kan worden bij retailers, supermarkten, onderzoeksinstituten en zelfs farmaceutische en cosmetische bedrijven.

Serpentine systeem
OrbiLoop heeft ook een ander teeltsysteem ontworpen en gebouwd, genaamd OrbiPlant, dat geschikt is voor grootschalige vertical farmingprojecten. In plaats van in een gesloten lus te bewegen, beweegt het transportsysteem de planten verticaal omhoog en vervolgens weer omlaag, waarbij dit patroon wordt voortgezet totdat het oogstpunt aan het einde van de lijn is bereikt. Het OrbiPlant systeem heeft slechts twee interactiepunten, zaaien en oogsten, wat resulteert in een eenvoudige procesbesturing en lage arbeidskosten. De OrbiPlant kan ook worden gebouwd met verschillende verticale hoogtes en horizontale lengtes.

De OrbiLoop en OrbiPlant systemen maken gebruik van aeroponics en strikte omgevingscontrole om een verscheidenheid aan gewassen te telen. Volgens marketingdirecteur Cristina Garcia Mata sluit het jaarrond produceren van verschillende gewassen aan bij de missie van OrbiLoop om bij te dragen aan voedingszekerheid.

OrbiLoop heeft zijn systeem nog niet gecommercialiseerd omdat het bedrijf de markt aftast, zijn bedrijfsmodel ontwikkelt en het ontwerp verbetert om de kosten te verlagen. OrbiLoop nodigt echter alle geïnteresseerde partijen uit om contact op te nemen met het bedrijf met vragen, voorstellen en suggesties. OrbiLoop heeft ook demonstratiesystemen gebouwd die via de sociale media worden gepromoot.

Voor meer informatie:
OrbiLoop
info@orbiloop.de 
www.orbiloop.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven