Verbod op stikstofmeststoffen in gebied rond Spaanse lagune Mar Menor

De gewestregering van de Spaanse regio Murcia heeft aangekondigd dat ze het gebruik van anorganische stikstofhoudende meststoffen zal verbieden in heel het gebied dat aanleunt bij de lagune Mar Menor, de zogenaamde zone 1, gezien de kritieke situatie waarin het ecosysteem van het kustmeer zich bevindt. Zo wil men het risico op vervuiling door nutriënten van agrarische oorsprong voorkomen, veroorzaakt door het afvloeiende water in perioden van extreme regenval. Afgelopen week nog werden duizenden dode vissen op de stranden van de Mar Menor gevonden, wat wijst op de achteruitgang van het ecosysteem.

Met deze maatregel wil de regering de verwezenlijking bespoedigen van de doelstellingen van artikel 3 van Wet 3/2020 aangaande Mar Menor, die twee verschillende gebieden voor landbouwbeheer rond de lagune vaststelt. Deze verordening had al een verbod ingesteld op bemesting over de breedte van 500 meter langs de kustlijn, maar nu wordt het verbod op stikstofhoudende meststoffen – die als de meest vervuilende worden beschouwd – toegepast op de hele zone 1.

Het initiatief zal worden opgenomen in het nieuwe wetsbesluit dat gewestpresident Fernando López Miras afgelopen vrijdag heeft aangekondigd en dat in een persbericht van de gewestregering beschreven wordt als nodig om de bescherming van de Mar Menor te vergroten en een bijdrage te leveren aan het herstel van het ecosysteem. De maatregel komt bovenop het verbod op lozen van afvalwater via de rivierbeddingen en beide verboden zullen worden geformaliseerd in een document dat de komende dagen zal worden gepubliceerd.

De gewestregering stelt ook voor om de periode te halveren waarin sancties voor inbreuken op de wetgeving aangaande de Mar Menor worden afgehandeld, om zo de procesvoering tegen overtreders te versnellen.

"We hebben altijd de toepassing van duurzame precisietuinbouw verdedigd, want die methode garandeert dat meststoffen de watervoerende laag niet binnendringen. Maar gezien de huidige toestand van het ecosysteem en het risico op meer extreme weersomstandigheden in de komende maanden vinden we het nodig om deze nieuwe maatregelen te nemen. Het ligt volledig in de lijn van de inspanningen die het Gewest de afgelopen jaren al heeft geleverd. We willen voorkomen dat nutriënten de Mar Menor bereiken via het oppervlaktewater", zo laat de regering in het persbericht weten.

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven