'Zachte' robothanden bootsen mensenhanden na

'Zachte' robots zijn gemaakt van kneedbare materialen zoals siliconen en andere polymeren in plaats van metaal. Deze materialen geven robots organische eigenschappen door na te bootsen hoe spieren werken. Zachte robots zijn in staat te bewegen zoals mensen en mensentaken uit te voeren die onmogelijk zijn voor de gebruikelijke metalen machines.

Ingenieur en wetenschapper Tim Chin legt uit waarom hij denkt dat zachte robotica en tuinbouw hand in hand gaan. "Een specifieke toepassing van zachte robotica die me interesseerde, is tuinbouw", legt hij uit. "De meeste automatische oogstoplossingen werken alleen bij grote en stevige gewassen. Er bestaan maar weinig mechanismen om kleinere gewassen te oogsten en vele daarvan gaan onvoorzichtig te werk en beschadigen daarbij vaak de plant. Toch zijn er vorderingen gemaakt door bedrijven zoals het Amerikaanse Soft Robotics, die hun grijpsystemen uitrusten met zachte elementen. De grijpers moeten evenwel, afhankelijk van het doelobject, nog steeds enige stevigheid hebben."

"Dergelijke knelpunten leidden tot een onderzoeksproject waaraan ik heb deelgenomen. Het doel van het project was om onderzoek te doen naar het autonoom plukken van licht, kwetsbaar zachtfruit, met name frambozen", vervolgt hij. "Voor die taak was een unieke grijper gewenst. Gezien de kwetsbaarheid van frambozen was dit een geschikt probleem om met zachte robotica op te lossen."

Bron: agritechfuture.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven