Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In 2020 weer minder uitgekeerd

Regels steeds minder populaire GMO versoepeld

Tholen - Producentenorganisaties krijgen ruimere mogelijkheden om binnen de grenzen van de GMO-regeling groenten en fruit activiteiten door dochterondernemingen uit te laten voeren. Dat blijkt uit een gisteren in de Staatscourant gepubliceerde wijziging van de regeling voor 2018 die per direct ingaat.

Nederland kiest ervoor de verruiming toe te passen, omdat het beter aansluit op de Nederlandse praktijk. Ook op het gebied van de oogstverzekering zijn de regels versoepeld. 

De laatste jaren neemt de regeling onder producentenorganisaties in Nederland af. Ook in 2020, zie onderaan een overzicht, vroeg weer een kleiner aantal organisaties GMO aan. Een daling die ook al in 2018 en 2019 te zien was. Wel zijn er ook nieuwe aanvragers.

Aansluiting op praktijk
De verruiming van het begrip dochteronderneming in de wijziging van de regeling betreft een versoepeling doordat producentenorganisaties minder administratieve lasten hebben indien bepaalde activiteiten door zogenaamde kleindochterondernemingen worden uitgevoerd. Dit wordt niet meer als uitbesteding gezien. Bovendien zijn investeringen of soortgelijke typen acties in zogenaamde kleindochter-ondernemingen niet langer niet-subsidiabel.

Het gaat om een voorstel van de Europese Commissie waarmee de commissie lidstaten, waaronder Nederland, tegemoet komt. De ervaring leert dat grote ondernemingen vaak dochterondernemingen op meerdere niveaus hebben. De uitbestedingsbepalingen zijn daarom zodanig geherformuleerd dat ze ook van toepassing zijn op situaties waarin de activiteiten worden uitbesteed aan entiteiten binnen een keten van dochterondernemingen. Een belangrijk eis is dat een onderneming minimaal 90% van de aandelen of het kapitaal van een dochteronderneming in handen heeft. 

De lidstaten kunnen de uitbesteding van activiteiten aan een entiteit binnen een keten van dochterondernemingen uitsluiten. Nederland maakt hier geen gebruik van omdat het verruimde begrip beter aansluit op gangbare Nederlandse concernrelaties. 

Oogstverzekering
De mogelijkheid voor producentenorganisaties dat zij ook voor oogstverzekeringen een verzoek kunnen doen om het Uniesteunpercentage te verhogen van 50% naar 60% is een versoepeling.

Beide wijzigingen leiden niet tot een verzwaring van de administratieve lasten, zo benadrukt het ministerie van LNV in de Staatscourant. 

Techniek ondersteunen
Eerder werden in de regeling o.a. de regels voor het verkrijgen van subsidie op duurzame technieken aangepast. Daarbij gaat het onder andere om toepassing van insectengaas en teelt op water. 

Aanvragen
Het is momenteel mogelijk voor erkende producentenorganisaties om GMO aan te vragen. Dat kan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, met ingang van 23 juli is aanvragen weer mogelijk.

De laatste jaren nam het aantal aanvragers en ook het bedrag aan toekenningen af. De regeling neemt in populariteit af en staat in de wandelgangen ook wel bekend als 'de gouden handboeien'. 

Uitkering 2020
Tot en met 2023 is door de vijf telersverenigingen 133 miljoen euro aangevraagd. In 2019 werd 16,4 miljoen uitgekeerd. Voor 2020 was dat 14,4 miljoen euro.

Door de bank genomen werd in 2020, zo schatte Wim Rodenburg van Dutch Produce Association (DPA) vorig jaar al in, de GMO ingezet voor afzetverbetering, bevordering van biologisch bestrijding, voor kwaliteitssystemen en certificeringen zoals PlanetProof.   

GMO-bedragen 2020
Hieronder een overzicht van door RVO gepubliceerde GMO-subsidiegegevens

Telerscoöperatie Oxin Growers 4.313.607
Fossa Eugenia 4.051.678
Coöperatie Growers United 3.354.414
Coöperatie Kompany 1.851.061
Coöperatieve Telersvereniging De Schakel U.A. 758.628
Coöperatie Funghi UA -4.635
Telerscoöperatie Van Nature U.A.* -9.463
Coöperatie Coforta U.A. -160.628

*opgegaan in Oxin Growers

Alle details over de wijziging van de regeling nalezen kan hier in de Staatscourant.