Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
O.a. komkommer, kruiden sla en tomaat

PlantLab verviervoudigt indoor teelt in Amsterdam

Het Nederlandse indoor farmingbedrijf PlantLab breidt zijn teeltlocatie fors uit. In Amsterdam is vanaf november bijna 15.000 vierkante meter beschikbaar voor de teelt van groenten en kruiden, zoals tomaten, komkommer, basilicum en munt. Dat betekent dat de capaciteit van het bedrijf in de hoofdstad bijna vier keer zo groot wordt.

In de voormalige IBM-typemachinefabriek aan de Johan Huizingalaan, tegenwoordig B. Smart City Hub geheten, is nu nog zo’n 4.000 vierkante meter aan ruimte beschikbaar voor het telen van gewassen onder ideale omstandigheden. Daar komt straks ruim 11.000 vierkante meter bij. De expansiedrift wordt onder meer gevoed door de gunstige ligging nabij de ring van Amsterdam.

Plant Production Unit Manager Tobias Glimmerveen

Opschalen en optimaliseren
Michiel Peters, CEO van PlantLab, is blij met de uitbreiding. “Dit stelt ons in staat om nog meer mensen dicht bij de locatie hier in Amsterdam heel snel na de oogst van kraakvers voedsel te voorzien. We gaan onder meer de teelt van tomaten, komkommer, kruiden en verschillende slasoorten opschalen. Zo kunnen we op grotere schaal dan nu leveren aan online supermarkt Picnic, die letterlijk onze buurman is, en groothandel Van Gelder groente & fruit. Tevens kunnen we onze technologie verder optimaliseren.”

Die technologie maakt het volgens Peters mogelijk overal ter wereld te telen, zelfs op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden. De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie uit tot hun volledige potentie, terwijl er 95 procent minder water nodig is en geen chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Licht komt van speciaal ontwikkelde leds, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese. “Hierdoor hoeft voedsel niet meer over lange afstanden getransporteerd te worden, wat direct leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling."

Grootste indoor farm
De B. Smart City Hub waar PlantLab gevestigd is, is evenals het naastgelegen B. Amsterdam een initiatief en eigendom van Timeless Investments. Managing partner Bas van Veggel is blij met de groei van PlantLab. "Deze productielocatie waar het hele jaar door gewassen gekweekt worden, past naadloos binnen onze ambitie om in en rond Amsterdam hét innovatiedistrict van Amsterdam vorm te geven. PlantLab loopt voorop in de branche en wij feliciteren hen van harte met deze mooie uitbreiding die het tot de grootste indoor farm van Europa maakt." Colliers treedt namens Timeless Investments op voor de verhuur van dit object.

Internationale uitbreiding
PlantLab heeft in Den Bosch zijn R&D-centrum, volgens PlantLab wereldwijd het grootste op het gebied van indoor farming, en in Amsterdam een commerciële teeltlocatie. Behalve in Amsterdam heeft PlantLab ook een teeltlocatie in Indianapolis, in de Amerikaanse staat Indiana. Daarnaast wil de scale-up op korte termijn gaan telen op de Bahama’s en Curaçao en uiteindelijk verder uitbreiden in de VS. Bij PlantLab werken inmiddels meer dan 80 mensen.

Voor meer informatie: 
PlantLab
info@plantlab.com
www.plantlab.com

Publicatiedatum: