Aeroponics moet teelt in Middellandse Zee-gebied duurzamer maken

Onlangs werd het Intesa-project, de afkorting in het Italiaans voor "Innovatie in technologieën ter ondersteuning van de duurzame ontwikkeling van de agro-industrie", officieel gepresenteerd. Het gaat om een initiatief dat medegefinancierd wordt door de Europese Unie als onderdeel van het grensoverschrijdende samenwerkings-programma ENI Italië-Tunesië.

Giovanni Iacono, coördinator van het Intesa-project, opende het webinar door de redenen en de doelstellingen van dit project uiteen te zetten. Hij zei onder meer dat de zogenaamde Siciliaanse "groentegordel", die van de gemeente Pachino tot de stad Licata loopt, uniek is in Europa, met 9.000 hectare kassen, waarvan meer dan 2.000 voor substraatteelt.

"Het stimuleren van duurzame teeltmethoden is noodzakelijk om gewassen te kunnen telen met respect voor het milieu en met het oog op voedselveiligheid. Het gaat erom het verbruik van water, voedingsstoffen en energie te minimaliseren en de vervuiling van de bodem en de watervoerende lagen tegen te gaan door gewasbeschermingsmiddelen te weren. Tegelijkertijd heeft het project tot doel de sector, en meer bepaald de Siciliaanse glastuinbouw, te versterken", zei Iacono.

Aeroponics
Het doel van het project is substraatloze teelt te promoten via Agriponic, een geavanceerd geïntegreerd aeroponics-systeem. Hiervoor wordt een proefopstelling van 2000 m² geïnstalleerd bij de coöperatie OP Moncada in de gemeente Ispica. De levenscyclus van de gewassen in dergelijke beschermde omgeving zal grondig worden geanalyseerd en de nadruk zal liggen op technologieën voor waterbesparing in aride en semi-aride mediterrane regio's, afvalvermindering, energie-efficiëntie, een verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bescherming van de bodem.

Het project wordt gepromoot door So.Sv.i., een publiek orgaan voor de ontwikkeling van de provincie Ragusa, het onderzoeksbureau CREA (afdeling Bagheria), en de coöperatie OP Moncada. De Tunesische partners van het project zijn de Tunesische Unie voor Landbouw en Visserij (UTAP), de Nationale Ingenieursschool van Sfax en het Internationale Technologie-instituut van Kairouan (IIT). Ook de gemeenten Ispica en Scicli en de Orde van Land- en Bosbouwkundigen van de provincie Ragusa ondersteunen het project.

Tijdens het webinar werd uiteengezet wat de proefinstallatie inhoudt. Er zal een open laboratorium zijn waarin technologische oplossingen worden getest en geanalyseerd, zowel vanuit wetenschappelijk oogpunt als om te kijken wat de sociale en economische impact van de teeltmethode is. CREA wordt verantwoordelijk voor het monitoren en analyseren van de levenscyclus van de kas.

"Dankzij de samenwerking met de Orde van Landbouwkundigen was er een grote deelname van experts uit de sector uit verschillende delen van Italië. De volgende afspraak is in oktober, voor het eerste Living Lab met de ontwikkeling van een Agriponic kasmodel", zei Iacono ter afsluiting van het webinar.

*De afbeeldingen in dit artikel zijn aangeleverd door Giovanni Iacono.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven