Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Itamar Zisiling, MetoMotion:

"Autonome kasapparatuur niet veel anders dan robotmelkers"

"Twintig jaar geleden begon de zuivelsector met de transformatie van het robotmelken. Met de laatste verbetering in AI en robotica sluit de tuinbouw zich nu bij deze revolutie aan," zegt Itamar Zisiling van MetoMotion.

MetoMotion is een agtech-bedrijf dat robotica voor de glastuinbouw ontwikkelt. Het bedrijf stond onlangs met een artikel in GroentenNieuws nadat zijn robotoogstmachine GRoW een succespercentage van 90% behaalde bij het oogsten van tomaten in het De Ruiter Experience Center.

Voordat Itamar bij MetoMotion aan de slag ging, deed hij veel ervaring op in de tuinbouwrobotica en werkte hij 20 jaar bij Lely. Zoals Itamar uitlegt is Lely wereldmarktleider in de ontwikkeling van melkrobots en heeft het bedrijf ook aanvullende autonome systemen ontwikkeld voor de zuivelsector, waaronder voerrobots. In 2020 is Itamar het team van MetoMotion komen versterken en hij kan niet anders dan de overeenkomsten tussen beide sectoren opmerken.

Itamar: "De glastuinbouw staat nu aan de vooravond van een robotrevolutie; die overgang zal waarschijnlijk sneller gaan dan in de zuivelsector het geval was. In het begin waren de melkveehouders sceptisch en dachten ze niet dat het een mens kon vervangen. Daarna dachten ze dat het wel kon, maar niet snel genoeg. Daarna maakten ze zich zorgen dat het te veel zou kosten. Nu zijn er wereldwijd zo'n 70.000 Lely melkrobots actief die 2,1 miljoen melkkoeien per dag melken en deze positieve trend zet zich alleen maar door." 

Figuur 1. Robotmelker van Lely

Net als in de zuivelsector valt het Itamar op dat telers het meest gefocust zijn op hoe snel kasrobots zouden kunnen werken, hoeveel mensen ze zouden kunnen vervangen en wat voor invloed het heeft op het gewas.

"Een robotarm kan sneller bewegen dan een menselijke arm; het heeft alleen wat tijd nodig voordat de kunstmatige intelligentie en algoritmen zich hebben aangepast en net zo intuïtief zijn geworden als een menselijke arbeider. Als de robot het eenmaal leert, zijn deze problemen geen probleem meer." 

Robotica in de kas noodzakelijk voor duurzame teelt
Autonome kasapparatuur biedt het duidelijke voordeel dat er minder arbeidskrachten nodig zijn in de kas, wat vooral gunstig kan zijn in regio's waar het moeilijk is gebleken om een stabiele beroepsbevolking te behouden. Oogstrobotica combineert ook nauwkeurig oogsten met gegevensverzameling en analyses om de teler te helpen bij het voorspellen van de gewasopbrengst en de tijd tot de oogst.

Itamar wijst ook op de voordelen van kasrobotica met betrekking tot hygiëne. "Met Covid begrijpen we allemaal hoe moeilijk maar cruciaal het is om virussen te bestrijden. Hetzelfde geldt voor kassen. Als we minder mensen door kassen laten lopen, zou dat beter zijn."

Rechts: GRoW2 oogstrobot, Nederland augustus 2021

Genetica is de sleutel tot robotsucces, efficiënt oogsten
Volgens Itamar had de zuivelsector aanvankelijk moeite om genetica in evenwicht te brengen met de implementatie van robotica, omdat niet alle koeien geschikt waren voor het systeem. Op dezelfde manier zal plantengenetica van cruciaal belang worden om het succes van kasrobots te garanderen. En hoewel MetoMotion zaadbedrijven bij het gesprek heeft betrokken, heeft het gebrek aan vraag van telers naar robotica-aangepaste variëteiten dit als een non-prioriteit voor zaadveredelaars gemaakt.

"Wij hebben een zeer geavanceerde robotarm die het cluster kan vangen en snijden. Als robotoogstmachines in kassen worden geïmplementeerd, zullen we resistente rassen nodig hebben die een hoge opbrengst produceren en tegelijkertijd open en sterk genoeg zijn om door een mechanische arm te worden benaderd. Dat zou een snellere oogst mogelijk maken." 

Een ander punt is de opstelling van de gewassen: de werkmethoden en infrastructuur in kassen zijn in de loop van vele jaren geëvolueerd om mensen een optimale groeiomgeving en een efficiënte werkinfrastructuur te bieden. Nu het roboticatijdperk begint moeten de teeltomgevingen optimale omstandigheden bieden om optimaal te kunnen profiteren van wat robots te bieden hebben.

Itamar's suggestie? Hij stelt voor dat telers overwegen om vroeg te beginnen met de toepassing van kasrobotica, dat ze dit bespreken met hun teeltadviseurs en leveranciers en dat ze informeren naar nieuwe rassen die geschikt zijn voor robotica, zodat de revolutie van kasrobotica eerder dan later werkelijkheid wordt.

MetoMotion verwacht de eigen oogstrobot begin 2022 op de markt de brengen.

Voor meer informatie:
Metomotion
+972 50 403 9286
info@metomotion.com  
www.metomotion.com