"Gezondheidsvoordelen tomaten beoordelen kan alleen met alle spelers in voedselketen"

De gezondheidsvoordelen van tomaten hebben al veel aandacht getrokken in de academische wereld. Er zijn al veel testen uitgevoerd om te zien hoe ze kunnen worden ingezet in de strijd tegen verschillende ziektes. Een groep onderzoekers heeft nu een scientometrische analyse ontwikkeld, die erop gericht is de biologische effecten van tomaten in kaart te brengen. Hierbij wordt gewerkt met bibliografische metagegevens, type testers, doelsystemen en analysemethoden.

"Uit de huidige analyses van de biologische effecten van tomaten blijkt dat er veel verschillen zijn in de ontwerpaspecten van de testen. De meeste onderzoeken hebben veelbelovende resultaten, maar ze kunnen moeilijk met elkaar vergeleken worden omdat er geen standaard procedures en richtlijnen zijn. Voor toekomstig onderzoek zijn er verschillende problemen naar boven gekomen, zoals het belang van de rijpingsfase, de genetische varianten, de effecten van de spijsvertering en de correlatie tussen in vitro- en in vivo-experimenten," concluderen zij.

"Op basis daarvan kunnen plantgenetici nieuwe tomatenvariëteiten ontwikkelen, met nog betere gezondheidsvoordelen en veerkracht voor de bioactieve onderdelen tijdens de spijsvertering en verwerking. Uit de huidige stand van zaken blijkt dat om de gezondheidsvoordelen van tomaten en tomatenproducten te beoordelen er een bijdrage nodig is van alle spelers in deze wetenschappelijke keten, beginnend met plantselectie en eindigend met klinische proeven. De verwachting is dat de effecten van het product en de verbeterde voedingsstoffen op de menselijke gezondheid hoog is. Consumenten hebben ook steeds meer interesse in de neutraceutische aspecten van voedsel. Een specifieke vakgroep en samenwerkingsprogramma's worden daarom aanbevolen."

Lees hier het volledige onderzoek.

Francesca, Tilesi & Lombardi, Andrea & Mazzucato, Andrea. (2021). Scientometric and Methodological Analysis of the Recent Literature on the Health-Related Effects of Tomato and Tomato Products. Foods. 10. 1905. 10.3390/foods10081905. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven