Telers op Seychellen willen einde aan vervoersverbod door Tuta in tomaat

Telers op de grootste drie eilanden van de Seychellen hebben de National Biosecurity Agency gevraagd het verbod op het vervoeren van tomaten tussen Mahe, Praslin en La Digue op te heffen, omdat dit flink nadelige gevolgen heeft voor de verkopen.

Het verbod werd eind juli opgelegd om de verspreiding van Tuta Absoluta tegen te gaan. Dit virus werd ontdekt op alle drie de grote eilanden van de archipel in het westen van de Indische Oceaan. 

De Seychelles National Biosecurity Agency meldde SNA dat er wordt gesproken over 'volgende stappen'.

Randy Stravens, het hoofd van bioveiligheid, zegt dat het besluit is genomen zodat de Agency ervoor kon zorgen dat de plaag op een gecontroleerde manier werd vernietigd en verdere verspreiding kon worden voorkomen.

"We begrijpen dat deze maatregelen niet voor iedereen gunstig uitpakken, maar het moest gebeuren. Er waren zelfs telers die nog drastischere maatregelen voorstelden, maar we begrijpen ook dat sommigen financieel afhankelijk zijn van de tomatenproductie. Daarom hebben we een redelijk besluit genomen, zodat de telers hun tomaten in ieder geval nog wel op hun eigen eiland konden verkopen," voegt hij eraan toe.

De Agricultural Producers' Association of Seychelles heeft een bezoek gebracht aan telers op Praslin en La Digue. De telers hebben daarbij aangegeven dat hun verkopen flink hebben te lijden en dat de plaag al veel minder voorkomt.

Tijdens een persconferentie heeft de voorzitter van de Association, Barry Nourrice, gezegd dat een verbod op het vervoer van tomaten tussen de eilanden niet de juiste oplossing is.

Hij heeft eraan toegevoegd dat "als er ander fruit en groenten vanuit het buitenland wordt geïmporteerd, er wordt geïnspecteerd op ziektes. Waarom kan dit niet ook worden gedaan voor de tomaten die tussen de eilanden vervoerd worden?"

Bron: www.seychellesnewsagency.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven