Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moderne coating helpt gerbera's floreren in Hongaarse zomer bij kasgroententeler

In het hete landklimaat van Midden-Europa is het zoeken hoe gerbera het beste productief kan blijven in de zomer. Alfred Forray heeft als consulting grower goede ervaringen met ReduFuse IR.

Forray is als teeltadviseur verbonden aan het  Hongaarse tuinbouwbedrijf Floratom in Szeged in Zuid-Hongarije. De voornaamste teelt is tomaat met 20 hectare. Verder zijn er drie hectare paprika, één hectare minikomkommer en drie hectare gerbera. Zo’n vijf hectare van de kassen heeft een hoge poothoogte, de rest is laag. Dat maakt de klimaatbeheersing in de zomer tot een uitdaging.

“In het verleden was het de gewoonte om het kasdek boven gerbera gewoon te krijten. Met spuitkrijt of soortgelijke producten. We hebben in de loop van de tijd van alles uitgeprobeerd, maar de simpele krijtproducten voldeden niet. Ze maakten de plant te vegetatief, de bloemkwaliteit was niet goed en ze waren moeilijk te verwijderen”, vertelt hij.

“Het dichttrekken van een vast scherm is in de zomer ook geen oplossing, dan wordt het nog veel warmer.”

Meer licht accepteren
Het vergde een omslag in het denken om bij ReduFuse IR uit te komen. Gerbera kan namelijk best veel licht nuttig omzetten in productie, mits het licht goed verdeeld wordt en de temperatuur niet te hoog oploopt. 

Forray: “Eerst zijn we bij de tomaten en de paprika’s overgegaan op moderne coatings. Uiteindelijk gebruiken we nu ReduFuse IR. Dat zijn we ook gaan uitproberen bij gerbera en het resultaat is verrassend. De bloemkwaliteit en bloemkleur zijn veel beter, de stengel blijft steviger, het vaasleven is langer. Bovendien groeien de bladeren niet zo lang en slap uit.”

Hij is tevens adviseur voor collega-gerberatelers. Inmiddels is op zijn aanraden tien hectare overgegaan op ReduFuse IR. “Dat was wel even wennen. In het begin was hun reactie: het blijft te licht in de kas. Ze waren eraan gewend dat een coating het lichtniveau flink terugbrengt en waren bang voor schade. Maar nu zijn ze overtuigd”, vertelt hij.

Efficiëntere fotosynthese
Gerbera heeft een dicht pakket bladeren die op elkaar liggen. Bij direct licht krijgen de topbladeren alle straling te verwerken en raken in de stress. Bij dit gewas is diffuus licht daarom een grote vooruitgang: veel meer bladeren doen mee met de fotosynthese. In de zomer moet ook de temperatuur omlaag voor een optimale groei en om groeistoornissen te voorkomen. Daarom is de combinatie van diffuus licht en hittewering ideaal.

“In Hongarije wordt zo’n dertig hectare gerbera geteeld. De bloemen gaan naar de binnenlandse markt, maar ook naar omringende landen als Roemenië en Servië. Een derde van dat oppervlak gebruikt nu ReduFuse IR in een concentratie van twintig emmers per hectare. Begin april wordt de coating opgebracht, eind september weer verwijderd”, zegt hij.

Forray heeft ook contact met rozentelers in zijn land. Zij gebruiken ook ReduFuse IR, maar hebben in toenemende mate belangstelling voor ReduFlex Blue. Die coating weert de hittestraling en schermt tevens een deel van het blauwe licht weg. Dat zorgt voor langere bloemstelen.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
+31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum: