Eetbare fruitcoatings voorkomen verspilling

Volgens de Duitse hulporganisatie Welthungerlife wordt er wereldwijd jaarlijks 1,3 mld ton voedsel weggegooid. Ongeveer een derde van dit voedsel gaat verloren gedurende het transport. Een nieuwe coatingtechnologie, die werd ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Liquidseal, houdt groenten en fruit twee maal langer vers. Op deze manier draagt het bedrijf bij aan het voorkomen van voedselverspilling en het reduceren van plastic verpakkingsafval. 

De hoogwaardige polyvinylalcohol (PVOH) van Kuraray, een gespecialiseerde chemicaliënproducent, waarvan het hoofdkantoor in het Duitse Hattersheim is gevestigd, speelt hierin een cruciale rol. Door gebruik te maken van het portfolio kwalitatieve PVOH-polymeren van Kuraray, kan Liquidseal haar formules optimaliseren voor de diverse processen en schiltypes. Daarnaast ondersteunt Kuraray de coatingexperts bij het registratieproces en helpt zij Liquidseal bij het verkennen van nieuwe toepassingsmogelijkheden. Zo werkt  Liquidseal momenteel aan de ontwikkeling van een nieuwe, eetbare coating voor pruimen, appelen en perziken op basis van een nieuwe PVOH-graad: Kuraray 5-88 FA.

“Wanneer groenten en fruit in contact komen met zuurstof, treedt er oxidatie op en kunnen micro-organismen zich sneller vermenigvuldigen met als gevolg dat het product bederft. Om dit proces te remmen, maakten telers tot dusver gebruik van was op suikerbasis of verpakten zij het fruit in een extra plastic verpakking. Dit is vaak weinig doeltreffend en slecht voor het milieu," legt Glenn Groenewegen uit, R&D manager bij Liquidseal. "Onze nieuwe oplossing zorgt er bijvoorbeeld voor dat avocado's ruim twee maal zo lang houdbaar zijn. Daarnaast zijn de coatings veel beter voor mens en milieu. De Liquidseal-coatings zijn op waterbasis en bevatten geen organische oplosmiddelen. Dankzij het hoogwaardige PVOH-materiaal van Kuraray zijn ze bovendien geheel biologisch afbreekbaar."

Voor de ontwikkeling van deze coatingtechnologie heeft Liquidseal vanaf het begin nauw samengewerkt met de PVOH-experts van Kuraray. "Twee van onze oprichters, Victor Monster en Eugene van Berg, ontwikkelden in 2005 de eerste coating. Het betrof een coating voor bloembollen. Leiden is onze thuisbasis, een stad die bekend staat om haar lelies en tulpen," vervolgt Glenn Groenwegen. "Het werd al vroeg duidelijk dat PVOH over ideale kenmerken beschikte voor deze toepassing. Kuraray is de grootste producent van dit polymeer in Europa en dit is hoe deze samenwerking tot stand is gekomen."

Een dunne laag Liquidseal wordt rechtstreeks op de schil van fruitsoorten, zoals sinaasappelen, citroenen en mango's, aangebracht. Om een doeltreffende werking van de beschermende coating te garanderen en ervoor te zorgen dat deze zich hecht aan het oppervlak zijn polyvinylalcoholen nodig die over goede filmvormende en barrière-eigenschappen beschikken en die van een consistent hoge kwaliteit zijn. 

Voor meer informatie: 
Dr. Bettina Plaumann 
Kuraray Europe GmbH
+49 69 305 85797
Bettina.Plaumann@kuraray.com  
www.elastomer.kuraray.com 
www.kuraray.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven