Combinatie van regenboogforel en waterlinzenteelt

"We bouwen een commerciële faciliteit en een unieke ruimte om partners samen te brengen en de technologie in beweging te zien," zegt Steve McArthur van Pontus Protein.

Pontus Protein is een verticale aquaponic in British Columbia die de kweek van regenboogforel combineert met die van waterlinzen, waterplanten die boordevol eiwitten zitten. Waterlinzen bevatten 42,1-50% plantaardig eiwit per droog gewicht, waarbij het exacte eiwitgehalte afhangt van de gekweekte soort. Bovendien hebben verschillende stammen unieke voedingsprofielen, waarbij sommige bijzonder hoge gehalten aan vitamine B12, ijzer, kalium en calcium bevatten.

In een aquaponic systeem wordt regenboogforel gekweekt in een deel van de installatie, terwijl waterlinzen worden geteeld in grote ondiepe bakken in een andere ruimte; de twee delen zijn met elkaar verbonden door de uitwisseling van water. Voedingsrijk water uit de viskwekerij wordt naar de teeltzone van de waterlinzen geleid, waar de voedingsstoffen door de planten worden onttrokken. Het gefilterde water wordt vervolgens gerecirculeerd naar de visbassins, waarmee de cirkel rond is.

Volgens Steve heeft de vlaggenschipfaciliteit van Pontus met een oppervlakte van zo'n 2000 vierkante meter een jaarlijkse capaciteit van 10,5 ton regenboogforel en tot 11,3 ton gedroogd waterlinzenpoeder. Naast de viskwekerij en de productieruimten voor waterlinzen beschikt de faciliteit over administratieve ruimten, een commerciële keuken en ruimten voor de bewerking van waterlinzen, van het spoelen tot het verpakken. De viskwekerij is momenteel in aanbouw, maar de teeltruimten zullen naar verwachting in dit najaar worden voltooid.

Waterlinzen: een snelgroeiende plantaardige eiwitbron
Waterlinzen zijn kleine waterplanten die zich ongeslachtelijk voortplanten op het wateroppervlak, waarbij een moederblad twee kleinere bladeren voortbrengt die vervolgens zelf weer twee bladeren voortbrengen en zo gaat het proces door. Deze exponentiële groei betekent dat de waterlinzen van Pontus elke 24 uur kunnen worden geoogst. Zoals Steve uitlegt, kan Pontus in één dag 30% van de breedte van het teeltbed oogsten, om het de volgende dag weer volledig te hebben gevuld.

"Er is geen zaaien of bestuiving nodig; het is gewoon basisbiologie aan het werk. En de exponentiële groei betekent dat we er bovenop moeten blijven zitten om te voorkomen dat ze de kweekbedden, die 1,5 meter lang, 1,5 meter breed en 1,5 meter diep zijn, ontgroeien."

Het oogsten gebeurt met Pontus' gepatenteerde robotsysteem, HARV genaamd (foto onder), dat op rails langs de bedden rijdt en zijn "neus" in het teeltgebied steekt om de waterlinzen met een transportsysteem naar boven te halen. Dit systeem vergemakkelijkt de oogst in het algemeen, maar vooral op hoogte, aangezien de kweekbedden 7,6 m de lucht in worden gestapeld.

Bioveiligheid een topprioriteit
Zoals Steve uitlegt, maakt de combinatie van vissoorten met plantaardige teelt biosecurity bijzonder belangrijk om te handhaven. In zijn vlaggenschip heeft het bedrijf twee luchtdouches geïnstalleerd: een bij de ingang van de viskwekerij en de andere bij de teeltzone van de waterlinzen. Iedereen die de ruimten betreedt, gaat door deze douches om ongedierte, deeltjes of sporen die op hun kleding kunnen zitten, af te kloppen. Een voetbad voorkomt ook dat mensen materialen aan hun schoenen mee naar binnen nemen. Bovendien beschikt de kwekerij over standaardwerkwijzen om te garanderen dat de sanitaire maatregelen strikt worden nageleefd.

6,3 keer meer vis
Pontus kijkt nu al uit naar de volgende faciliteiten om te bouwen. Met die faciliteiten stijgt de visproductie.

Voor meer informatie:
Steve McArthur
Pontus Protein Ltd.
srmcarthur@gmail.com
pontuswaterlentils.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven