Nieuwe snelle methode om Salmonella te detecteren in slateelt

Sla is een van de meest geconsumeerde bladgroenten ter wereld en is betrokken geweest bij meerdere aan voedsel gerelateerde ziekte-uitbraken. Salmonella is een van de meest voorkomende verwekkers van door sla overgedragen ziekten, en de detectie ervan kan enkele dagen in beslag nemen, afhankelijk van de gekozen methode.

Recent onderzoek evalueerde een nieuwe snelle methode die recombinante bacteriofagen gebruikt om Salmonella te detecteren bij krulsla op hydrocultuur. Eerst werd het vermogen van de methode getest om zes Salmonella-serovars te detecteren in drie verschillende concentraties (1, 10 en 100 CFU/well). Ten tweede werd de detectie van Salmonella getest in sla met een cocktail van dezelfde Salmonella-serovars en concentraties na een verrijking van 7 uur.

Uit de resultaten van deze experimenten bleek dat de detectielimiet afhankelijk was van de geteste serovar. De meeste serovars werden in slechts 2 uur gedetecteerd wanneer de concentratie 100 CFU/well was. Salmonella werd gedetecteerd in 9 uur (7 uur verrijking + 2 uur bioluminescentietest) in alle slamonsters met 10 CFU/25 g of meer. De detectie van Salmonella werd niet beïnvloed door de natuurlijke microbiota van sla. Deze studie toont aan dat de faagtest gevoelig is en ook sneller dan andere detectiemethoden, wat aangeeft dat het een beter alternatief is voor Salmonella-detectie op sla.

Lees het volledige onderzoek op www.researchgate.net

Aquino, Nathanyelle & Elias, Susana & Tondo, Eduardo. (2021). Evaluation of PhageDX Salmonella Assay for Salmonella Detection in Hydroponic Curly Lettuce. Foods. 10. 1795. 10.3390/foods10081795. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven