Nieuwe speler in zaadtechniek ontwikkelt droogtechniek voor zaad met minder stress

Tholen – Voortbouwend op de aanwezige ervaring uit de zaadveredelingswereld werd door Croonwolter&dros drie jaar geleden besloten de ontwikkeling naar zaadtechniek te onderzoeken. De grote Nederlandse technisch dienstverlener zette met Premium Seeds Machines een eigen merk op. In het eerste jaar werden direct complete systemen en machines gebouwd en geleverd.

Inmiddels is zelfs al een innovatieve, gepatenteerde zaaddroger op de markt gebracht. Die machine is in september op de internationale zaadtechniekbeurs Seed meets Technology in Zwaagdijk te zien. Jaap Reijntjes, directeur van Premium Seeds Machines, het nieuwe merk van Croonwolter&dros, vertelt er meer over en legt direct ook uit wat de plannen van de nieuwe speler op de zaadtechniekmarkt zijn.

Het merk heeft in haar korte geschiedenis al flink van zich laten horen. Sterker nog, de technisch dienstverlener die haar oorsprong heeft in de installatietechniek, ontwikkelt al jaren klimaatsystemen voor onder andere kassen en laboratoria. Daarmee is de link met de zaadveredelingswereld ook direct gelegd. Croonwolter&dros zag kansen in de markt, nu er met een groeiende wereldbevolking en voortzettende klimaatverandering veel gevraagd wordt van zaadveredelingsbedrijven.

De eerste machines
In 2018 startte, met een team vol specialisten in de aanslag, de productie van de eerste machines. Ook werden direct gesprekken met potentiële klanten gevoerd om behoeftes in de markt te inventariseren. De eerste machines werden nog datzelfde jaar geleverd. Het waren zaaddesinfectiemachines, volgens Jaap ‘voor een machinebouwer vrij overzichtelijk’. Jaap geeft aan dat die eerste stap als nieuwe speler in de markt belangrijk is. “Je wilt laten zien dat je ook echt kwaliteit kunt leveren.”


Een elektrotechnicus en werktuigbouwkundige uit het team van Premium Seeds Machines

Marktverkenning
Ondertussen werd de verkenning van de markt voortgezet. Een gedegen marktonderzoek maakte daar deel van uit. Daaruit bleek dat er veel behoefte was naar nieuwe droogtechnieken en productoptimalisatie.

Voor een Nederlandse partij werd een zaadschoningslijn ontwikkeld. Daarin werden meerdere schoningscomponenten bij elkaar gebracht in één lijn. “Hierdoor kreeg de klant met minder gebruik van vloeroppervlak een hele overzichtelijke installatie terug, waar zij een hogere productie konden halen en zaad sneller en beter konden schonen.”


Een NLPD-zaaddroger

Gepatenteerde zaaddroger
Voor een volgend project waarmee Premium Seeds Machines, na consultatie van de markt, aan de slag ging, draaide het niet om snelheid. De naam Natural Long Process Dryer verraadt het al. De NLPD-zaaddroger die werd ontwikkeld maakt gebruik van natuurlijke luchtstromen en legt juist de focus op het langzaam terugdrogen van zaad in een gesloten omgeving. Gekozen kan worden voor een droogtijd van 24 tot 72 uur.

Jaap: “Onze innovatieve, gepatenteerde techniek versnelt het droogproces niet per se, maar zorgt juist dat het zaad langzaam en gecontroleerd terugdroogt, zodat het zaadje geen stress ervaart en daarmee optimale kiemkracht houdt. Sneller drogen, zoals nu vaak gebeurt met andere droogtechnieken, kan ook en behoort ook tot onze expertise, maar als je dat doet, maak je de ontwikkeling van het zaadje juist onvoorspelbaar.”

Goed drogen met gewichtsmeting
Het drogen in de NLPD-droger kan worden aangestuurd met een besturings- en informatiesysteem op basis van gewichtmeting van het zaad. Voorafgaand aan het drogen wordt het gewicht gemeten en aan het eind van het proces, waarin bijvoorbeeld een primingsmiddel wordt toegevoegd of water, moet het zaad weer terug op dat gewicht zijn. Sensoren in de installatie meten continu wat er gebeurt.

Jaap: “Indien gewenst is het mogelijk om al die data door dataspecialisten van binnen onze organisatie te laten analyseren om zo de oorzaak van een bepaald effect te achterhalen en daarvan te leren. Op die manier is het mogelijk continu te blijven optimaliseren.”

Wie straks op Seed meets Technology over de beursvloer loopt, ziet bij Premium Seeds Machines een compacte droogmachine staan voor verwerking van hoogwaardig zaad. Jaap geeft aan dat de machine ‘ongeveer 1 bureau breed’ is en circa 1,60 meter hoog. “Daarmee heeft die machine een capaciteit van 6 kilogram zaad. Grotere machines met dezelfde techniek kunnen tot 120 kilogram tegelijk drogen.”

Een zaadschoningslijn 

Combineren
Zowel het combineren van technieken in één installatie als het helemaal zelf ontwikkelen van installaties behoort voor Premium Seeds Machines tot de mogelijkheden. Jaap ziet echter de meeste toekomst in het samen met de klant ontwikkelen van nieuwe technieken of zoals hij het zelf noemt ‘het klaarzetten van modules om die vervolgens op maat voor de klant te configureren. “Daarin combineren wij onze kennis van installaties met de kennis van zaadbehandeling.”

Premium Seeds Machines is op Seed meets Technology van 28 t/m 30 september te vinden in stand 32.

Voor meer informatie:
Jaap Reijntjes
Premium Seeds Machines
jaap.reijntjes@croonwolterendros.nl 
www.croonwolterendros.nl
www.premiumseedsmachines.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven