Omer Kamp, European Retail Packing:

"Extreem weer dwingt ons om rekening te houden met verdere verstoringen in de keten"

De gebeurtenissen van de laatste tijd, waaronder de Covid-19-beperkingen en ongekende weersextremen overal op aarde, maken eens temeer duidelijk dat de AGF-sector aan de vooravond staat van één van de meest uitdagende en onstabiele periodes tot nu toe. "Noch wij noch anderen kunnen het zich veroorloven om nu nog achterover te leunen en te hopen op verbetering. Dit privilege gaat niet meer op en er dient actie ondernomen te worden," zegt Omer Kamp van European Retail Packing (ERP).

Het spreekt voor zich dat verse kruiden als eerste de dupe zullen worden van klimaatverandering. Deze specifieke gewassen hebben fijne dunne stengels en bladeren die gevoelig zijn voor veranderingen in temperatuur en klimaat. Hoe sterker het klimaat verandert hoe meer producten hieronder zullen lijden, gevolgd door vruchtgroenten, zoals tomaat en aubergine. 

Voor een optimale teelt van kruiden zijn bepaalde omstandigheden vereist, waaronder het juiste gehalte aan zuurstof, een optimale luchtvochtigheid, irrigatie, de juiste bodemtemperatuur, etc. Wanneer deze omstandigheden niet kunnen worden gegarandeerd, zal de plant zich aanpassen of lagere opbrengsten geven. Er zullen hoe dan ook gevolgen merkbaar zijn, zowel op de korte als langere termijn. 

"Men kan het de opwarming van de aarde noemen of gewoon bizar weer, maar feit is dat onze planeet zich op zal moeten maken voor nog meer natuurrampen en weersextremen," zo vertelt Raymond van der Burgh. "De weersomstandigheden van dit jaar zijn niet alleen ongebruikelijk, maar doen zich ook wereldwijd voor en hebben gevolgen voor iedereen overal op aarde. In zuidelijke gebieden is sprake van extreem hoge temperaturen en hittegolven, waarbij het kwik oploopt tot boven de 40 en zelfs 45 graden Celsius. Verder naar het noorden toe gaat men gebukt onder zware regenval, overstromingen, een hoge luchtvochtigheid, hagelstormen, etc... In Afrika daarentegen lijken neerslag en bewolking de overhand te nemen. Er valt vrijwel dagelijks regen en de zon laat zich nog maar zelden zien. Deze omstandigheden zijn verre van optimaal voor de tuinbouwsector en gewassen zijn niet bestand tegen dit soort weersveranderingen," aldus Omer Kamp. 

Het komt erop neer dat deze historische veranderingen in het weer eraan bijdragen dat ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt. In een later stadium zal dit gevolgen hebben voor het zoutgehalte van oceanen, dat de zeestromen beïnvloedt en bijdraagt aan een snellere verdamping. Deze verdamping leidt tot meer bewolking, minder zonlicht, een hogere luchtvochtigheid en een toename van weerextremen.  

"Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te beseffen dat er iets aan de hand is. De overstromingen in Duitsland, Nederland en België, hagelstenen zo groot als tennisballen in Italië, immense natuurbranden in Turkije, Griekenland en Algerije, de extreme vochtigheid in Afrika en de levensbedreigende hitte in het Midden-Oosten, maken dit ons nu al duidelijk. Als de maand augustus echt zo heet wordt als men heeft voorspeld, dan zullen we rekening moeten houden met verdere verstoringen van de toeleveringsketens," legt Omer Kamp van ERP uit. 

Het Nederlandse bedrijf Europa Retail Packing heeft zich op dit scenario voorbereid door haar consolidatiesysteem uit te breiden met een breder aanbod aan producten afkomstig van meer verspreide teeltbedrijven. "Het is niet verstandig om aan te nemen dat de komende periode net zoals de vorige zal verlopen. We moeten ons realiseren dat dit soort extremen vaker voor zullen komen. We hebben daarom besloten om onze energie te richten op het garanderen van een stabiele aanvoer van kruiden, groenten en fruit aan onze klanten," vervolgt Raymond van der Burgh van ERP. 

Een ander probleem dat de aandacht vereist is het feit dat Covid-19 nog altijd om zich heen grijpt. Het is niet zeker of de reis- en horecabranche verder beperkingen bespaard zullen blijven en deze onzekerheid is bepalend voor de besluitvorming van telers. "Instabiliteit heeft al vaak bewezen te leiden tot het uitblijven van handel. Met andere woorden: het is onwaarschijnlijk dat de aanvoer toe zal nemen onder de huidige marktomstandigheden," aldus Omer Kamp. 

Op de vraag wat de verwachtingen voor het komende seizoen zijn, antwoordt ERP tot slot dat het een uitdagend seizoen vol obstakels belooft te worden, maar dat ook nieuwe kansen en een nog betere dienstverlening aan klanten zal bieden. "We beloven om er alles aan te doen om het seizoen zo soepel mogelijk te laten verlopen en incidenten tot een minimum te beperken."

Voor meer informatie: 
Europe Retail Packing
315 ABC Westland
2685 DD Poeldijk, NL
+31 (0) 174 282 510
Arend@europeretailpacking.nl 
John@europeretailpacking.nl 
www.europeretailpacking.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven