Luc Bruneel, Coöperatie Hoogstraten:

"Tot nu toe stroef verloop aardbeienseizoen, maar goede hoop voor de komende periode"

Tholen – "Het seizoen voor aardbeien is tot nu toe stroef verlopen", zegt Luc Bruneel van Coöperatie Hoogstraten. "Aardbeien groeien het best bij veel (zon)licht en de koude zomer met veel regen maakt dat de aardbeien niet de kwaliteit hebben van vorig jaar. Bij Hoogstraten leveren we een constante kwaliteit, daarom hebben we dit jaar heel nauw moeten selecteren."

"De vraag is wat minder geweest, maar die fluctueert heel erg. Door de natte zomer was de vraag op de binnenlandse markt wat minder, maar de afzet naar Scandinavië en Engeland konden dat wel compenseren", zegt Luc.

Nieuwe aardbeienteelten hebben betere kwaliteit
Aardbeienplanten hebben een bepaalde levenstijd en dan wordt overgegaan op nieuwe teelten. “Telers zijn op dit moment bezig met het in productie nemen van nieuwe teelten en daarvan zijn de verwachtingen heel positief”, zegt Luc. “De plantjes zien er al een stuk beter uit dan de vorige en dat zal hopelijk leiden tot mooie aardbeien en normale seizoensprijzen. Laten we hopen dat er nog een mooie nazomer aan zit te komen.”

Blauwe bessen
De blauwe bes heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen bij de consument. Waar ze vroeger in kleine verpakkingen zaten, zijn ze nu in steeds grotere verpakkingen te vinden. “De markt van de blauwe bessen is hard aan het groeien”, zegt Luc. “Maar over de hele linie neemt de populariteit van zachtfruit toe. We zien een verband met corona en dat mensen meer aandacht geven aan hun gezondheid en meer fruit zijn gaan eten.”

Het seizoen van de bessen loopt nog tot eind september en Hoogstraten zet in op het lokale karakter om ze af te zetten op de binnenlandse markt. “De bessen worden met de hand geplukt en de kwaliteit is uitstekend”, zegt Luc. “Blauwe bessen zijn wat minder gevoelig voor dit weer dan de aardbeien.”

Kiwibessenseizoen bijna van start
“Ook de kwaliteit van de kiwibessen is uitstekend. We verwachten grote bessen, en een egale schil”, zegt Natalie Snijers van Coöperatie Hoogstraten. Eind augustus wordt er gestart met de oogst van, naar verwachting, 60 ton aan kiwibessen, die vervolgens machinaal worden gesorteerd op rijpheid en grootte. Ze zullen in de winkel liggen vanaf begin september.

Hoogstraten zet de laatste jaren sterk in op het promoten van de kiwibes, door samenwerking met bekende vloggers en de tv-kok Jeroen Meus. Ook op de verpakking van de kiwibes wordt benadrukt dat deze net als de blauwe bes en framboos, tot de bessenfamilie hoort.

Voor meer informatie:
Luc Bruneel
Coöperatie Hoogstraten
+32 33 40 02 11
sales@hoogstraten.eu         
www.hoogstraten.eu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven