Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sicilië staat in brand, tomaten sterven of scheuren

Helse hitte! Er is geen andere manier om de toestand op Sicilië dezer dagen te beschrijven. En terwijl een groot deel van de bevolking van zijn vakantie geniet, zijn er mensen die op het land blijven werken om de bevolking van voedsel te voorzien.

Archieffoto

Siciliaanse telers zijn zoals alle telers over de hele wereld gewend om in extreme weersomstandigheden te werken, maar deze zomer wordt het eiland geteisterd door meer dan één factor die elk afzonderlijk een grote impact heeft op de groente- en fruitteelt: abnormale hitte, kleine lavasteentjes en vulkanische as, bosbranden en corona.

Zustersite Freshplaza.it sprak erover met telers en met Corrado Vigo, voormalig raadslid van de Nationale Orde van Landbouwkundigen en voormalig voorzitter van de Orde van Landbouwkundigen van de provincie Catania, die de balans opmaakt van de situatie in Piana di Catania, een uitgestrekt gebied in het oosten van Sicilië waar voornamelijk citrus, fruit, vollegrondsgroenten en olijven worden geteeld.

Corrado Vigo

"De impact van de hittegolf van de afgelopen dagen verergert nog de toch al zeer moeilijke situatie vanwege een al lang bestaand gebrek aan irrigatiewater, dat te wijten is aan de inefficiëntie van het nutsbedrijf dat het netwerk beheert", zegt de deskundige. "Jonge citrusplanten hebben behoefte aan water, maar telers kunnen niet voldoende besproeien omdat er simpelweg geen water is! Hetzelfde geldt voor de artisjokken die pas zijn aangeplant, ondanks het feit dat de meeste teeltbedrijven uitgerust zijn met kunstmatige waterreservoirs. Maar als het beschikbare water nu wordt gebruikt voor noodirrigatie en niet wordt aangevuld met regenwater, zal het binnen een paar dagen op zijn en dat betekent dan meteen ook het einde van het Siciliaanse artisjokseizoen."

"Voor citrus houdt de moeilijke situatie aan sinds oktober 2020, toen er een abnormale hittegolf plaatsvond, gevolgd door overvloedige regenval in november. Het gevolg was dat het fruit in volle productie massaal op de grond viel. In januari kregen we dan strenge vorst en in februari een nieuwe hittegolf. Het fruit viel weer van de bomen en we hadden dus eens te meer te kampen met inkomensverlies. In februari zagen we ons genoodzaakt te sproeien, waardoor we een beroep moesten doen op de toch al krappe waterreserves van het netwerk. En ondertussen zit er in het meer van Lentini zo'n 90 miljoen kubieke meter water, maar dat is onbruikbaar voor irrigatie omdat er simpelweg geen verbinding bestaat met het netwerk van de leverancier van irrigatiewater."

Lavasteentjes op druiven

"Maar dat is niet alles, want naast het gebrek aan water, hebben boom- en wijngaarden rond de Etna nu al maandenlang te lijden onder de val van lapilli, kleine lavasteentjes. Sinds het begin van dit jaar zijn er nu al 56 episodes van vulkanische activiteit geregistreerd met vulkanische as en kleine lavasteentjes die de gewassen aantasten."

"De hoge temperaturen van deze dagen zijn daarom de zoveelste klap die de sector te verwerken krijgt. De recordtemperatuur van 48,8°C in de provincie Syracuse is slechts één van de tegenslagen op klimatologisch vlak in het oosten van Sicilië, waar we groenten en fruit telen van uitstekende kwaliteit zoals de Citroen van Syracuse met beschermde geografische aanduiding (BGA) en de Tomaat van Pachino, ook met BGA.

Daarnaast zijn er uiteraard ook nog de beperkende maatregelen vanwege corona. En alsof dit nog niet genoeg is, hebben we af te rekenen met oneindig veel branden over heel Sicilië verspreid die ook veel AGF-bedrijven treffen. Daardoor komt de economische leefbaarheid van de teeltbedrijven onder druk te staan en wordt ook duidelijk dat de aangeboden hulp van overheidsinstanties allerminst doeltreffend is. Die is immers niet goed georganiseerd en kan het grote aantal aanvragen niet tijdig verwerken", besluit Corrado Vigo.

Wat is er gaande in andere delen van Sicilië?
"Veel rijp fruit is van de bomen gevallen en de bloesems en kleine vruchten zijn letterlijk verbrand", zegt Giancarlo Paparoni, een citroenteler uit Capo D'Orlando, een gemeente in de provincie Messina.

Bloesems en kleine vruchten verbranden. Rijp fruit valt op de grond (zie hieronder).

"De schade in ons gebied beperkt zich tot het krullen van de bladeren", zegt Marsello Lo Sardo, teler en wijnboer uit Canicattì, een gemeente in de provincie Agrigento. "De hitte hakt stevig in op de tomatenplanten die in juli zijn aangeplant (zie foto hieronder). De planten hebben hun wortelstelsel ontwikkeld, maar met de hoge temperaturen gaan ze dood", klaagt Stefano Bonelli, een glastuinder uit Gela, een gemeente in de provincie Caltanissetta.

"Helaas zijn alle tomaten die rijp waren voor de oogst gescheurd door de vochtige hitte", zegt Massimo Pavan, een teler uit Ispica, een gemeente in de provincie Ragusa. (zie foto hieronder)

"De schade is beperkt tot enkele percelen druiven voor de versmarkt", zegt Salvatore Consoli, een druiventeler en wijnboer uit Mazzarrone, een gemeente in de provincie Catania. "Maar het grootste probleem is dat we geen water meer hebben en dat we binnenkort in de problemen zullen komen als het Consortium het niet blijft verstrekken." In hetzelfde schuitje als Consoli zit Gianni Raniolo, voorzitter van het Consortium van de BGA Druiven van Mazzarone.

Het panorama ziet er dus allesbehalve rooskleurig uit, ook voor de komende maanden. De directe oorzaak zijn de extreme weersomstandigheden, maar op de koop toe moeten de telers lijdzaam toekijken op de inefficiëntie van de overheidsdiensten.

Publicatiedatum: