Nieuwe speler op kasgroentenmarkt krijgt hulp van veredelingstool

In 2019 heeft KWS de stap gemaakt om zich naast veldgewassen, ook te gaan richten op veredeling van groenten. Onder de naam KWS Vegetables is vanaf nul, en met de acquisitie van Pop Vriend Seeds, een volledige groentetak opgezet die de ambitie heeft zich te ontwikkelen tot een serieuze speler in de groentezadenmarkt.

Daarbij maakt het bedrijf gebruik van de veredelingstool E-Brida van IT-consultancybedrijf Agri Information Partners. Op de website van het bedrijf vertellen Evert Keuken (Agri Information Partners) en Rik Brugman (KWS Vegetables) meer over hun samenwerking.


Evert en Rik geven elkaar een ‘elleboogje’ om de samenwerking te bevestigen. 

KWS Vegetables is opgezet met een duidelijke focus op vijf gewassen: tomaat, paprika, komkommer, meloen en watermeloen. Daarnaast baseert KWS Vegetables zich op drie belangrijke pijlers om zich verder in de markt te ontwikkelen: varieties in licentie, acquisitie en organische groei.

Groei & Ontwikkeling
Met deze drie pijlers is het KWS Vegetables gelukt om snel te groeien en een flink assortiment op te bouwen. De overname van Pop Vriend Seeds was een belangrijke eerste stap. Dit was ook direct de eerste aanraking met de veredelingstool E-Brida en het bedrijf erachter.

In maart 2021 heeft KWS Vegetables Geneplanta overgenomen. Naast Pop Vriend Seeds en Geneplanta zijn er verschillende andere projecten voor overnames en ontwikkelingen in verschillende landen over de hele wereld. 

E-Brida als centrale R&D tool
"We zijn vanaf het begin al op zoek geweest naar een passende veredelingstool", vertelt Rik Brugman, Germplasm Coordinator bij KWS Vegetables vanuit het hoofdkantoor in Wageningen. "Nadat we verschillende opties hebben bekeken kwamen we al vrij snel uit op een preselectie van twee programma’s. E-Brida is uiteraard al in gebruik bij onze partners en de samenwerking met Agri Information Partners (AIP), de kwaliteit van het product en de bij E-Brida behorende observatie-app hebben duidelijk de doorslag gegeven", licht Rik toe. "Wij zijn blij dat we voor E-Brida hebben gekozen en we hebben alle vertrouwen in een goede samenwerking met AIP. Inmiddels is een gespecialiseerd implementatie team ingericht met leden van zowel KWS als AIP. Zij gaan aan de slag met alle individuele veredelaars om de huidige werkprocessen en data zo optimaal mogelijk in E-Brida in te in te richten. Al met al een behoorlijke operatie maar we kijken uit naar het eindresultaat."

Wereldwijd vanuit Wageningen
Het hoofdkantoor van KWS Vegetables bevindt zich in een modern gebouw midden op de campus van Wageningen University & Research (WUR). KWS Vegetables wil het huidige kantoor in het gebouw uitbreiden en er ook een R&D lab vestigen. In Wageningen werkt inmiddels al een groep van 15 mensen voor KWS Vegetables die de internationale activiteiten van het bedrijf coördineren.

Wereldwijd werken er ongeveer 150 mensen voor KWS Vegetables. "En de komende jaren zullen we zeker doorgroeien" sluit Rik af. "Een toekomstbestendige tool voor het beheer van alle veredelings-activiteiten ondersteunt onze ambities."

Voor meer informatie:
Agri Information Partners
www.agripartner.nl 

KWS Vegetable Seeds
www.kws.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven