Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BASF Vegetable Seeds versnelt datagestuurd veredelen

Groentenverelingsbedrijf BASF Vegetable Seeds heeft met ingang van 1 juli de bestaande samenwerking met Nature Source Improved Plants (NSIP) geïntensiveerd. De samenwerking richt zich op vier belangrijke segmenten binnen het veredelingsprogramma's voor komkommer, paprika en tomaat om veredelingsworkflows te ontwikkelen en uit te voeren, waarbij de genomic selection toolbox van NSIP en het germplasm en de veredelingsexpertise van BASF worden gecombineerd. 

Beide partijen werken al sinds 2008 samen. De rekenkundige modellen van NSIP moeten datagestuurde besluitvorming verbeteren tijdens het veredelings- en selectieproces.

Voorspellende veredeling
In het kader van de meerjarige overeenkomst zal NSIP nauw samenwerken met geselecteerde veredelingsteams, waarbij NSIP zijn uitgebreide algoritmenbestand zal toepassen om de datagestuurde besluitvorming tijdens het volledige veredelings- en selectieproces te verbeteren. “Door deze algoritmen met aanvullende fenotypering toe te passen, kunnen onze veredelingsteams de output van onze voorspellende veredelingsinspanningen verbeteren”, vertelt Johan Warringa, Head of R&D EMEA, Vegetable Seeds, BASF.

Voorspellende veredeling brengt tools zoals fenotypering, genomic selection en statistiek samen om veredelaars te helpen datagestuurde voorspellingen te doen over welke veredelingslijnen in een bepaalde situatie het beste zullen presteren. Dr. Steve Tanksley, Chief Technology Officer van NSIP, voegt hieraan toe: “NSIP is verheugd om zowel zijn expertise als zijn geavanceerde analysetools ter beschikking te stellen in deze samenwerking voor de ontwikkeling van groenten met een hogere opbrengst en een hogere kwaliteit ten behoeve van telers en consumenten wereldwijd.”

“Uiteraard werken we intern ook aan genomic selection, maar NSIP biedt belangrijke aanvullende expertise en hun unieke op operationeel onderzoek gebaseerde benadering van veredeling en statistische algoritmen. Door samen te werken met NSIP zetten we grote stappen vooruit in gebieden waar zij hun bestaande expertise kunnen inzetten, waardoor wij ons beter kunnen concentreren op andere belangrijke gebieden met ons eigen onderzoek”, zegt Jan van den Berg, Scouting & Collaboration Management, Bioscience Research, BASF.

Expertises combineren
Andreas Sewing, Vice President R&D, Vegetable Seeds, bij BASF, noemt het samenwerking met zorgvuldig geselecteerde partners van groot belang. “Om de beste innovaties aan te boren, moeten we de blik naar buiten richten en expertise binnenhalen waar die onze eigen inspanningen kan versterken. Dit maakt deel uit van onze R&D-strategie om het evenwicht te vinden tussen interne deskundigen in een zeer genuanceerde industrie, met externe partners die ons kunnen helpen grote stappen te zetten in specifieke sectoren.”

Dr. Suresh Prabhakaran, Chief Operating Officer van NSIP: “Ons doel is een betrouwbare strategische partner te zijn en de grenzen van genomica en productietechnologieën te verleggen. We zijn verheugd dat we de complementaire expertise van NSIP en BASF’s vegetable seeds business kunnen inzetten om de productiviteit te helpen verhogen en te voldoen aan de huidige en toekomstige voedselbehoeften van onze mondiale gemeenschap.”

Afstand geen belemmering bij samenwerking
Aangezien ook andere zaaddivisies van het bedrijf belangstelling hebben getoond voor NSIP, ziet BASF de samenwerking als een mooie uitdaging om te zien wat ze kunnen bereiken met een sterkere, intensievere en doelgerichte samenwerking. “Vooral omdat 2020 ons heeft geleerd dat afstand een veel kleinere factor is in dergelijke partnerschappen dan we dachten”, zegt Van den Berg. “Afstand tussen partners werd vaak als een belemmering gezien, maar nadat we in 2020 gedwongen waren workarounds te vinden, zijn we tot het inzicht gekomen dat afstand slechts één factor is, en vaak een overkomelijke, vooral bij het gebruik van computertools. Dit opent deuren naar nog meer samenwerkingsmogelijkheden voor zowel de vegetable seeds business als de rest van BASF.”

Voor meer informatie:  
BASF Vegetable Seeds
www.nunhems.nl 

Nature Source Improved Plants
www.nsiplants.com

Publicatiedatum: