Deense komkommerteler verhoogt productie met LED

De Deense komkommerteler Klarskov Gartneri is er na installatie van LED in geslaagd om van twee komkommers per vierkante meter per week in de winter naar twee nu twee komkommers per dag per vierkante meter te gaan.

Bij de komkommerteelt in Denemarken wordt normaal gesproken geen gebruik gemaakt van groeilampen. Maar na een aantal bezoeken aan teeltbedrijven in het buitenland, waar Mads Klarskov, teler en eigenaar van Klarskov Gartneri, ervaring opdeed met het gebruik van LED en aanpassingen in de spectrale verdeling, besloot het familiebedrijf Klarskov Gartneri uit te zoeken of LED-groeilampen nuttig zouden kunnen zijn voor de komkommerteelt in Denemarken. Uiteindelijk besloten ze om FL300 Grow en FL300 Grow White LED lampen van DGT by Senmatic te installeren.

De resultaten waren snel zichtbaar. Mads Klarskov: "Tijdens verblijven in Noorwegen en de VS heb ik ervaring opgedaan met LED en gespeeld met de verdeling van rood en blauw groeilicht. Ik heb ook het positieve effect gezien op de warmteafgifte en de verlaging van de energiekosten. Al die informatie heb ik verzameld en mee naar huis genomen. Iedereen op ons bedrijf was ervan overtuigd dat LED een van de veranderingen kon zijn die we nodig hadden om onze teelt te verbeteren en verder te ontwikkelen. We zien duidelijk een verandering in onze opbrengst. We produceren veel meer komkommers, de teelttijden zijn verbeterd en we leveren sterkere planten en komkommers van een nog hogere kwaliteit."

En groeilicht is zeker belangrijk voor de groei van komkommers: als het lichtniveau onder de 120-130 µmol/m2 zakt, stopt de komkommer gewoon met groeien en begint pas weer te groeien als het lichtniveau toeneemt. 

Is jaarrond komkommerteelt door belichting wel mogelijk in Denemarken?
Het hele jaar door Deense komkommers kunnen telen was een van de doelstellingen van de installatie van LEd in de komkommerteelt, aangezien winterteelt in Denemarken over het algemeen niet mogelijk is zonder groeilampen vanwege de zeer beperkte hoeveelheden natuurlijk licht tijdens de winter.

Klarskov: "We oogsten nu de eerste komkommer begin februari en de laatste in november. Met andere woorden, met LED kunnen we onze cijfers ook in de winter op peil houden."

In de zomer wordt het effect van de LED-armaturen geminimaliseerd, zodat het bedrijf het natuurlijke zonlicht kan benutten, terwijl het effect van de armaturen wordt versterkt voor de winterteelt.

Toekomstinvestering
Veel telers aarzelen om traditionele belichting te vervangen door LED vanwege de initiële kosten die verbonden zijn aan de aanschaf van een groter aantal LED-armaturen. Hoewel Mads Klarskov begrip heeft voor die terughoudendheid, moedigt hij telers toch aan om verder in de toekomst te kijken.

"Als directe kostenpost is LED de duurdere oplossing, maar als je rekening houdt met factoren als langere seizoenen, energiebesparing en de verbeterde warmteverdeling, omdat de warmte vanuit een echte warmtebron naar boven wordt uitgestraald in plaats van vanuit armaturen, is LED de investering meer dan waard. Je moet de tijd nemen om het optimale recept voor je exacte teelt in je groeiomgeving te ontdekken en te testen om uitmuntende resultaten te bereiken."

Een ander voordeel van het installeren van regelbare LED is dat de planten kleinere bladeren krijgen (kleiner bladoppervlak). Hierdoor is er ruimte voor meer planten en dus meer komkommers. Het gebruik van LED komt ook tot uiting in een hogere komkommerkwaliteit. "We ervaren een consistentere kwaliteit en minder kromme en ongelijke komkommers." 

LED op maat
De LED-installatie bij Klarskov Gartneri bestaat uit een op maat gemaakte mix van FL300 Grow en FL300 Grow White. De twee LED-types verschillen in diodesamenstelling en geven daardoor verschillend licht. Gemeenschappelijk voor beide is dat het bedrijf zelf kan bijsturen op de spectrale verdeling. Morten Krage van Senmatic: "De LED-installatie brengt de fotosynthese in de komkommerplanten op gang en straalt tegelijkertijd prettig werklicht uit voor de medewerkers. De teler kan de spectrale verdeling en lichtintensiteit eenvoudig aanpassen en regelen via onze LED Light Controller; eigenlijk kun je alle ledlampen met één vinger bedienen." 

Hogedraad
De komkommers bij Klarskov Gartneri worden geteeld in een hoge draad systeem, wat betekende dat de gebruikelijke plaatsing van armaturen niet geschikt was. In plaats daarvan worden de groeilampen langs elk van de lange teeltrijen geplaatst om alle planten en komkommers bloot te stellen aan de vereiste hoeveelheid groeilicht. De verdeling van de armaturen zorgt er zo voor dat alle planten vanaf de zijkant aan licht worden blootgesteld, wat effectief is gebleken.

Morten: "Wij raden aan om altijd lichtplannen te ontvangen van alle leveranciers, om er zeker van te zijn dat de groeilampen het gewenste effect zullen geven en dat het juiste aantal armaturen worden aangeschaft, niet minder en niet meer dan werkelijk nodig is."

Voor meer informatie:
DGT by Senmatic
dgtsales@senmatic.com 
www.senmatic.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven