Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nanobubbles ontbrekend puzzelstukje in aardbeienteelt

De wortelzone is de essentiële verbinding tussen een plant en zijn omgeving. Deze wordt sterk beïnvloed door waterkwaliteit, beschikbaarheid van zuurstof, pathogenen en veel andere omgevingsfactoren. Door de centrale rol in plantengroei heeft de gezondheid van het wortelstelsel van een plant langdurige gevolgen voor het gewas en de potentiële opbrengst.

Weerbaardere teelt
Dat ervaart aardbeienteler Rob van Enckevort van De Peelkroon momenteel. Hij liet begin 2020 op de grootste van zijn twee Limburgse teetlocaties een Moleaer Neo Nanobubble Generator plaatsen. En ook op de tweede locatie is later zo'n installatie geplaatst.

De stap volgde op een succesvolle afgeronde proef van de nanobubbleproducent bij Delphy in de aardbeienteelt. Moleaer zocht een praktijkteler om door te gaan met testen.

“Ik was al een tijdje bezig om mijn teelt schoner en weerbaarder te maken”, vertelt Rob. Dat omvat alles, van bemestingsschema's tot water. Waterkwaliteit is vaak nog een onbekende factor. Bij waterkwaliteit denkt men vaak aan desinfectie, om te voldoen aan officiële normen. Maar planten groeien niet goed in dood, gedesinfecteerd water, is men bij Moleaer stellig.

Hogere oogst
"Voor mij was Moleaer-technologie de ontbrekende schakel", vertelt Rob. “Vanaf het begin van het seizoen heb ik een zeer gezonde wortelontwikkeling gezien en de planten deden het goed. De planten hebben meer energie gekregen, omdat onze opbrengst aanzienlijk is gestegen, met over het algemeen grotere vruchten. Ik kon vergelijken, want op de andere locatie waren alle factoren behalve de nanobellen hetzelfde, en daar oogstte ik gewoon minder.”

“Ik vond de gesprekken met Rob ontzettend leerzaam”, zegt Michiel de Jong bij Moleaer. “Hij weet gewoon ontzettend veel van de teelt en van aardbeien. Ik geloof dat wij bij Moleaer hebben kunnen bijdragen aan zijn kennis over hoe zuurstof wordt opgelost en vastgehouden in het water. Dat komt doordat verschillende fysieke en biologische factoren daarop van invloed zijn, en niet veel telers of teeltadviseurs zijn hiermee bekend."

Geïntegreerde zuurstofgeneratoren
Naast een efficiënte zuurstofoverdracht hebben nanobellen ook fysische/chemische eigenschappen waardoor ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan hogere gewasopbrengsten en schonere teelt, aldus Michiel. "Een nanobubbel is bijvoorbeeld kleiner dan een bacterie en zo klein als virussen. Tel daarbij op dat de technologie van Moleaer meer dan een miljard nanobellen per milliliter water produceert en dat deze nanobellen kunnen desinfecteren, en je begrijpt de processen.”

Waar Rob eerst begon met zuurstoftanks, besloot hij bij de tweede installatie op de tweede teeltlocatie te kiezen voor de Moleaer Neo met geïntegreerde zuurstofgeneratoren. Ook op de eerste locatie is daarvoor nu gekozen. Michiel: "De beste keuze voor een teler hangt vooral af van de grootte van de kas en de teeltwijze. Wij blijven Rob in ieder geval volgen en begeleiden als het gaat om het meten van water en zuurstof."

Voor meer informatie:
Moleaer
info@moleaer.com 
www.moleaer.com 

Publicatiedatum: