Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Toby Wright, Les Serres des Grands Lacs (Frankrijk):

"Het is belangrijk dat we een zekere logica aan de dag leggen in onze teeltaanpak"

De eerste kas waar Toby Wright tomaten in teelde, had een goothoogte van 3,5 meter. Sindsdien volgt hij de ontwikkelingen in de sector op de voet en benut hij de kansen die nieuwe technieken bieden om concurrerender te zijn. Maar hij maakt er enkel gebruik van als ze zinvol zijn. "Het is belangrijk dat we een zekere logica aan de dag leggen in onze teeltaanpak", zegt hij. In zijn kas in Zuidwest-Frankrijk teelt hij momenteel tomaten voor de coöperatie Rougeline.

Ierland, Kenia en Frankrijk
Toby Wright's verhaal heeft een internationaal kleurtje en is best interessant. Hij is van Ierse afkomst, maar is geboren in Kenia. Hij voltooide zijn hogere opleiding aan het Engelse Royal Agricultural University waar hij een diploma in Gewaswetenschappen behaalde. Hij werkte als manager trainee bij verschillende bedrijven in de Britse AGF-sector in het kader van een opleiding van het Management Development Service voordat hij zijn eerste echte baan kreeg bij een teler/verpakker/exporteur in Kenia. Hij klom snel op en werd algemeen directeur van het bedrijf aldaar met 1.500 mensen in dienst.

In 2006 besloten Toby en zijn vrouw zich in een nieuw avontuur te storten en ze verhuisden naar het zuidwesten van Frankrijk, waar ze een bestaand teeltbedrijf met onder andere kasfaciliteiten overnamen van een met pensioen gaande teler. Ze voorzagen de plaatselijke telersvereniging Rougeline er van verschillende groenten en fruit.

Nieuwe stap
Toby had een passie voor het telen van tomaten in een gecontroleerde omgeving en dus moest hij op zoek naar middelen om concurrerender te worden. En zo begon het volgende hoofdstuk van dit nieuwe avontuur. Samen met 3 zakenpartners gebruikt hij restwarmte van andere industrieën om de kassen te verwarmen. Momenteel hergebruikt het bedrijf, Les Serres des Grands Lacs, restwarmte van 2 leveranciers, waarmee het op 25 hectare tomaten van verschillende rassen kan telen in moderne, hightech kassen.

"De kassenbouw heeft zich de afgelopen 20 jaar aanzienlijk ontwikkeld", zegt Toby, die de sector grote stappen heeft zien maken in de jaren dat hij in de branche actief is. "Ik ben begonnen met telen in een kas die een goothoogte van 3,5 m had. Ondertussen is dat toegenomen tot 7,4 m met een aanzienlijk grotere overspanning en dunnere profielen, waardoor grotere glasplaten kunnen worden gebruikt. Het licht dat op het gewas valt is merkbaar toegenomen en door de grootte van de kas is het ergonomische aspect voor de kasmedewerkers duidelijk verbeterd."

Semigesloten kassen
Een belangrijke stap voorwaarts was de introductie van de semi-gesloten kassenbouw in 2014, zegt Toby. "Vooral in de zomer, wanneer de temperaturen hier in Zuid-Frankrijk kunnen oplopen tot 40°C, komt de temperatuur in de kas zelden boven de 28-30°C uit vanwege een koelsysteem. Deze actief gecontroleerde kassen stellen ons ook in staat om de buitenlucht te filteren en alle vervelende plagen buiten te houden. De semigesloten kassen zijn efficiënter in warmteverbruik en zijn goed aangepast om industriële restwarmte van lage temperatuur terug te winnen."

Hij voegt eraan toe dat hij tegenwoordig over steeds meer sensoren beschikt om niet alleen het kasklimaat te monitoren, maar ook het plantgedrag. "Dit heeft ons in staat gesteld om veel nauwkeuriger te werk te gaan, hogere opbrengsten te behalen en tomaten van betere kwaliteit te oogsten. Deze precieze hightech teeltfaciliteiten zorgen voor gunstiger teeltomstandigheden en, nog belangrijker, ze maken het ons mogelijk om tomaten te telen zonder gewasbeschermings-middelen op een areaal van 25 hectare."

Ecoserre
Les Serres des Grands Lacs en de coöperatie Rougeline hechten veel belang aan het Ecoserre-concept. In Frankrijk wordt duurzaamheid hoog in het vaandel gedragen en wordt de kasteelt nauwlettend in de gaten gehouden.

Het Ecoserre-concept is een merklabel dat in 2010 door Rougeline werd geïntroduceerd naar aanleiding van de eerste kas die Les Serres des Grands Lacs bouwde en die restwarmte van aangrenzende ruwe-oliebronnen recupereerde. Sindsdien krijgen kassen alleen het Ecoserre-label als ze voldoen aan strenge normen. Elke kas is anders, maar ze moeten allemaal voldoen aan enkele hoofdprincipes: de warmte moet worden geleverd door hernieuwbare of restenergie, het gebruik van water en meststoffen moet worden aangepast en zoveel mogelijk verminderd (gerecycled), er moet geïntegreerde gewasbescherming worden toegepast, alle materialen aangewend in het teeltproces moeten worden gerecycled en het bedrijf moet lokale werkgelegenheid creëren.

"Het is belangrijk dat we een zekere logica in onze teeltaanpak aan de dag leggen en zoveel mogelijk vasthouden aan natuurlijke materialen in de teeltomgeving. We hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om onze tomaten op substraat van kokosvezels te telen. Het kokos kan aan het einde van het seizoen gemakkelijk worden gerecycled door het te verspreiden op akkers in de buurt om het organischestofgehalte van de bodem te helpen verbeteren of te leveren aan bedrijven die planten telen in potten."

Les Serres des Grands Lacs koos ervoor om te werken met substraten van Biogrow, een bedrijf dat deel uitmaakt van Vila Group en dezelfde holistische benadering van duurzaamheid en langdurige relaties hanteert. Biogrow erkent ook dat een standaardproduct niet per se geschikt is voor alle telers, wat volgens Toby een andere belangrijke reden is om met hen samen te werken. Dat heeft waarschijnlijk veel te maken met het feit dat Biogrow door telers zelf is ontwikkeld.

"Biogrow is innovatief geweest in het onderkennen van de behoefte aan op maat gemaakte substraten. Wij hebben ook met hen samengewerkt om een geschikte substraatzak te ontwikkelen met een specifiek volume, retentie/waterdichtheid en specifieke densiteit die past bij onze teelttechniek", zegt hij. "In de zomer ervaren we zeer hoge transpiratiesnelheden vanwege de hoge lichtintensiteit (>1000w). We hebben dan een geschikt substraat nodig dat ervoor zorgt dat de planten worden voorzien van een optimale hoeveelheid water/voedingsstof zonder dat het de wortels verstikt. Onze verschillende mat- en plantsensoren geven aan dat we regelmatig moeten water geven en met onze kokos substraatzakken kunnen we dat perfect."

Maar dat is nog niet alles, zo laat Toby ons trots zien in zijn Ecoserre: alle substraatzakken zijn voorzien van het bedrijfslogo. "Onze substraatzakken krijgen een persoonlijk tintje en dat staat helemaal niet mis in het decor van onze kas."

Voor meer informatie:
Biogrow
contact@bio-grow.com
www.bio-grow.com 

Gilles Bertrandias
Les Paysans de Rougeline
Chemin de Cazeaux
47213 Marmande cedex, Frankrijk
+33 (0)5 53 20 51 50
g.bertrandias@rougeline.com 
www.rougeline.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven