Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Organische meststoffen en reststromen, wat zit daar in?

Het gebruik van vloeibare organische vloeistoffen lijkt toe te nemen. Het gaat dan om vloeistoffen met daarin ingrediënten zoals algen, zeewier, melasse (restproduct uit suikerindustrie) en overige plantaardige stoffen. En soms met toevoeging van kunstmeststoffen en ureum.

Die laatste zijn eenvoudig te meten en geven directe voeding aan de plant, vertelt Ines van Marrewijk van Groen Agro Control. "Zulke meststoffen noemen we de goed oplosbare en vaak makkelijk opneembare elementen. Een deel van de nutriënten komt langzaam vrij uit het organisch materiaal en zijn daarmee later opneembaar."

Identificeren virussen en bacteriën krijgt boost met nieuwe Next Generation  Sequencing techniek

Veranderende eigenschappen
Tot zover geen nieuws. "Bij toepassing van organische meststoffen in water kunnen de eigenschappen in het water veranderen. We merken dat bedrijven die meer inzicht willen krijgen dan in water de volgende parameters laten testen: Oplosbare meststoffen, zware metalen, totaal organische koolstof (TOC), totaal onopgeloste bestanddelen (TSS), biologisch zuurstof verbruik (BOD) en chemisch zuurstofverbruik (COD). En Transmissie (254 nm) waarmee de helderheid van het water wordt bepaald. Al deze waarden geven meer duidelijkheid in wat er verandert in het water."

Achtergebleven stoffen
Bij gebruik van organische reststromen zoals melasse uit de suikerindustrie of stro van graan in compost dient rekening gehouden te worden met middelen die in die gewassen werden toegepast, waarschuwt Ines. "Zo worden er wel resten van gewasbeschermingsmiddelen gevonden van onder andere pyridine-herbiciden (aminopyralid, clopyralid). En in stro resten van remstoffen (o.a prohexadion-calcium, chloormequat)) omdat dat werd gebruikt om de lengtegroei van het graan te beperken. Controleer dus op veilige ingrediënten of laat het analyseren."

Welke stoffen laten bepalen? "Neem daarvoor even contact op zodat u het juiste doet."

Voor meer informatie: 
Ines van Marrewijk
Groen Agro Control
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
+31 (0)15 25 72 511
+31 (0)6 11 34 77 78
i.vanmarrewijk@agrocontrol.nl
www.agrocontrol.nl

Publicatiedatum: