Telers delen ervaring met nieuwe technologie op scherm: “Ik zie inderdaad geen druppelvorming”

Schermleverancier Ludvig Svensson heeft aan haar Luxous 1147 FR klimaatscherm een nieuwe technologie toegevoegd: H2no. De technologie voorkomt condensatie in de vorm van kleine druppeltjes en daarmee lichtverlies. Een vijftal telers deed vanaf juni ervaring op met de van het klimaatscherm met de vernieuwde technologie. Zij delen nu hun eerste ervaringen. 

Tomatenteler Joost van der Voort: “Het blijft mooi schoon”
De ervaring van Joost gaat terug tot 2010. Toen kocht hij de eerste H2no-schermen voor zijn kas in ’s-Gravenzande. De technologie werd namelijk al in 2010 voor het eerst gelanceerd. “Dat beviel ons heel goed. Het scherm blijft mooi schoon en daardoor lang helder.”

En daarom koos hij in 2015 opnieuw voor het H2no-scherm voor zijn tomatenkwekerij in Brielle. “Wij geloven in duurzaamheid. Dan heb ik het niet over de hype duurzaamheid, maar ik bedoel dat we investeren in goed materiaal dat lang meegaat. En dat is dit scherm. De kwaliteit is super en het blijft lang goed en schoon. Het laat daardoor ook op de lange termijn veel licht door.”

En licht, daar heeft tomatenteler Joost met in totaal 18 hectare teelt, veel baat bij. Peter Dekker installeerde de klimaatschermen ruim vijf jaar terug. “Zo voelt het niet trouwens. Ze zien er nog steeds als nieuw uit. Ze zijn voorlopig nog niet aan vervanging toe. Dat is een goed teken.”

Aubergineteler Luuk van Duijn: “Ik zie inderdaad geen druppelvorming”
Vorig jaar besloot teeltmanager Luuk om een tweede scherm aan te schaffen voor de auberginekwekerij van Gebroeders van Duijn in Steenbergen. Hij koos voor de 1147 FR.

Toen Svensson adviseur Hugo Plaisier daar lucht van kreeg, heeft hij hem benaderd voor een upgrade naar de H2no-uitvoering. Luuk twijfelde geen moment en daar heeft hij geen spijt van. “Het verhaal dat het vocht dan wat meer uitvloeit over het scherm en je geen druppelvorming hebt, sprak mij wel aan.”

Zijn indruk tot nu toe? “Het is gewoon een hartstikke goed scherm, het laat veel licht door. En je ziet inderdaad geen druppelvorming. Het gewas doet het goed. Ik ben heel tevreden.”

De jonge teeltmanager in het bedrijf van zijn vader en ooms maakt veel keuzes gebaseerd op theorie en beschikbare data. “Ik durf meer te schermen en het scherm langer dicht te houden, gebaseerd op de theorie van Het Nieuwe Telen. Zeker in de eerste maanden na de teeltwissel in november heeft het tweede scherm veel dichtgelegen.”

Wat de oudere generatie Van Duijn daarvan vindt? “Ze laten mij m’n gang gaan. Het is ook belangrijk om één kapitein te hebben. Ze vertrouwen me. En als de productie en kwaliteit goed is, dan is het goed.”

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
www.ludvigsvensson.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven