Jesper Alkestrup, SoilSense:

"Duurzame irrigatie is de toekomst"

SoilSense, een Scandinavisch bedrijf dat tuinders voorziet van nauwkeurige sensorgebaseerde gegevens, heeft zojuist 195.000 euro opgehaald in een startkapitaalronde van grote Deense investeerders. Het bedrijf biedt een automatisch bodemvochtsensorsysteem voor de tuinbouw waarmee telers water kunnen besparen en de opbrengst kunnen verhogen zonder dat daarvoor speciale opleiding, apparatuur of kalibraties nodig zijn.

Jesper Alkestrup, de oprichter van SoilSense: "Het enige wat je nodig hebt zijn de sensoren in de bodem en een mobiele telefoon en ons systeem zal je helpen water te besparen en de opbrengst te verhogen. Ons doel is dat elke teler ter wereld toegang heeft tot informatie over zijn irrigatie. Ongeacht de grootte van de kas, duurzame irrigatie is de toekomst."

Voorbeeld van the SoilSense sensors

Sensoren en interface
SoilSense heeft vestigingen in Denemarken, Zweden, Litouwen, Nederland, Hongarije, Peru en Kenia. "SoilSense is de enige oplossing op de markt die sensoren die ik vertrouw combineert met een interface die het optimaliseren van mijn irrigatie eenvoudig maakt", zegt de Deense teler, Peter Stybe. "Ik heb eerder andere systemen gebruikt en die waren duur en moeilijk te gebruiken. Met SoilSense kan ik het allemaal direct vanaf mijn laptop beheren."

Het begon in 2017 toen Jesper op MIT zat en van daaruit breidde het bedrijf uit naar Afrika en Zuid-Amerika. Toen de eerste Covid-19 lockdowns toesloegen, was het team in Kenia aan het werk met avocadotelers. Jesper: "We werden uit Afrika verjaagd door de pandemie. Toen we weer thuiskwamen, zagen we dat Scandinavische telers, die behoorlijk innovatief en digitaal zijn,  dezelfde vraag hadden naar een betrouwbare en datagestuurde aanpak van duurzame irrigatie."

Vandaag de dag levert SoilSense aan telers in kassen, boomgaarden en vollegrondsteelten in Scandinavië en de EU.

"Ons systeem is een combinatie van robuuste hardware en slimme software, waardoor tijdrovende kalibraties niet meer nodig zijn, wat automatisch gebeurt via een eigen algoritme dat irrigatiegegevens analyseert. De betrouwbaarheid van deze innovatie is de sleutel geweest voor telers en tuinbouwadviseurs die vertrouwen hebben in ons systeem."

Volledig digitaal
Omdat het systeem volledig digitaal is, is er ook geen onderhoud aan mechanische onderdelen, zodat telers en adviseurs zich kunnen richten op het optimaliseren van hun teelt. Kalibraties, interpretatie en onderhoud zijn voor veel telers de grootste obstakels geweest.

"Met andere sensortechnologieën, zoals tensiometers of watermerken, zijn we veel tijd en geld kwijt aan het vervangen van units of aan het interpreteren van bodem en hydrologie om de gegevens te gebruiken. Met SoilSense werkt het gewoon," vertelt de Deense teler Ole Andersen van Orskov Foods. "Mijn vorige systeem was niet alleen duur, ik moest ook een wetenschappelijk inzicht hebben in de bodem en de hydrologie om de gegevens te kunnen gebruiken."

SoilSense wordt gesteund door innovatieve Scandinavische investeerders: Planetary Impact Ventures en The Footprint Firm leiden een sterke Scandinavische beweging om wereldwijde klimaatuitdagingen op te lossen door schaalbare bedrijven te ondersteunen die wereldwijde klimaatuitdagingen aanpakken. Tech Station Invest is een doorgewinterde hardware-investeerder met uitgebreide ervaring in het ontwikkelen en opschalen van hardware producten, die van cruciaal belang zullen zijn voor SoilSense om hun wereldwijde inspanningen op te voeren.

Ondanks een moeilijke weg die voor ons ligt, blijft Jesper vertrouwen in SoilSense, omdat hij gelooft dat de juiste combinatie van een sterk team en investeerders toekomstige innovaties voor telers over de hele wereld zal ontsluiten.

Voor meer informatie:
SoilSense
Jesper Alkestrup
Jesper@soilsense.io 
soilsense.io

Planetary Impact Ventures
www.piventures.dk

The footprint Firm
thefootprintfirm.com 

Tech Station Invest
www.techstation.nu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven