Paprikarassen telen met kortere internodiën dankzij aanpasbaar spectrum

Zonlicht kun je niet 'aan' en 'uit' zetten als een lichtschakelaar. Daarom introduceert het team van Sollum Technologies het 'Sun as a Service-platform'. De Canadese teler Allegro Acres is een van de eerste telers die gebruikmaakt van dit systeem, dat niet alleen de lichtintensiteit beheert, maar ook de belichting dynamisch kalibreert volgens het volledige spectrum van het natuurlijke licht van de zon.

Hieronder deelt Sollum Technologies de ervaringen van agronomen uit de paprikakas van Allegro Acres. 

Allegro Acres
"We begonnen met de samenwerking met Allegro Acres en wetenschappers van het Harrow Research and Development Centre van Agriculture and Agri-Food Canada om het lichtrecept te bepalen dat het meest geschikt is voor de paprikateelt en de locatie van de kas. Gedurende het groeiseizoen werd gewasregistratie uitgevoerd om meerdere gewasparameters te controleren en de groei van de planten te optimaliseren door de belichting dienovereenkomstig aan te passen. En het gaat niet alleen om een betere smaak, grootte en uiterlijk, maar ook om de opbrengst van het gewas." 

Gedurende een periode van acht weken tijdens de productie werd verrood aan het spectrum toegevoegd op verschillende tijdstippen van de dagelijkse lichtcyclus om de internodelengte van de paprikaplant te vergroten. "Hierdoor werd voorkomen dat het gewas te compact zou blijven, wat een negatieve invloed zou hebben op de ontwikkeling van de vruchten en het gemak waarmee het gewas kan worden gemanipuleerd. Met korte internodiën wordt het moeilijk, zo niet onmogelijk, voor arbeiders om het bladerdak te bewerken zonder het gewas te beschadigen. Zonder verrood kan een teler de internodiën niet naar behoefte laten uitstrekken," leggen ze uit. 

"Bovendien bevordert verrood licht de apicale dominantie in het gewas, wat betekent dat de hoofdstengel zijscheuten inhaalt en het voor arbeiders gemakkelijker maakt om te bepalen welke zijscheuten moeten worden afgeknepen. Verrood licht bevordert ook de bladuitzetting, wat de dichtheid van het bladerdak vermindert en ervoor zorgt dat zich ontwikkelende paprika's voldoende schaduw krijgen.

En zo gemakkelijk als het was om verrood aan het lichtspectrum toe te voegen, zo gemakkelijk was het ook weer te verwijderen zodra het zijn doel had gediend om ervoor te zorgen dat het gewas zich weer richtte op de ontwikkeling van de vruchten en de generatieve processen". 

Hoe makkelijk is het om veranderingen in het recept te implementeren en beheren?
Volgens de agronomen van Sollum is het heel eenvoudig om veranderingen in het recept door te voeren en te beheren. "Het belangrijkste is dat slechts één armatuur al het werk doet, net als een spelconsole - er zijn geen extra draden, circuits of apparatuur nodig. Elk armatuur is een kleine computer waarin het recept zich bevindt, dus het recept is in feite aanpasbare software. Aangezien één armatuur een oneindig aantal recepten kan implementeren, kunnen we elke armatuur afzonderlijk programmeren en in dezelfde kas verschillende zones creëren om vele verschillende producten te telen." 

In het beginstadium van de teelt bij Allegro Acres, bijvoorbeeld, werd in één zone een voornamelijk blauw lichtspectrum gebruikt. Na de ontwikkeling van het gewas te hebben geobserveerd, werd het lichtrecept herzien en ongeveer zes weken later gewijzigd in overwegend rood. "Onze gebruiksvriendelijke technologie maakt het eenvoudig om de lichtintensiteit en het spectrum aan te passen via het Sun as a Service-platform." 

Nieuwe mogelijkheden
Omdat Sollum's spectrale programmeerbaarheid telers in staat stelt hun lichtspectrum te kalibreren zodat het ook verrood bevat wanneer dat nodig is, kunnen ze effectief paprikarassen telen die kortere internodiën hebben. "Dat betekent dat rassen die het in het verleden niet goed deden in een kas, nu wel geschikt zijn voor productie dankzij onze lichtoplossing. En met ons multi-zone lichtmanagement kan een teler veel rassen in één kas telen." 

Voor meer informatie:
Sollum Technologies
sollumtechnologies.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven