Maatwerktray helpt plantenkweker op hoogte telen

Zachtfruitplantenkweker Het Broek Substrate Plants uit Mariaheide kweekt aardbeien-, frambozen- en bramenplanten op. Het bedrijf had de wens om op hoogte te telen om zo het risico op grondgebonden ziektes nog verder in te dekken. Daarom klopte Joost Derks, verantwoordelijk voor onder andere de opkweek van frambozen en bramen long canes bij het bedrijf, samen met de eigenaar aan bij Bato. Het resulteerde in een maatwerkoplossing.


Joost Derks

Joost, die zich in zijn veelzijdige functie ook bezighoudt met organiserende taken, zoals de planning, bemesting en gewasverzorging, vertelt: “We hadden de wens om onze frambozen op hoogte te telen, om zo het risico op grondgebonden ziektes nog verder in te dekken. Op hoogte telen zorgt er namelijk voor dat ziektes en organismen minder makkelijk hun weg naar de planten weten te vinden. Dat komt de gezondheid van de planten ten goede en zorgt ervoor dat we nog minder gewasverzorgingsmiddelen nodig hebben. We legden onze uitdaging bij Bato neer en sneden ook meteen het logistieke aspect aan.” 

Bespreken van ideeën en prototypes
Tot voor kort stonden de potten met frambozenplanten los op de grond bij het bedrijf. "Deze potten hadden pootjes die niet hoog genoeg waren: de wortels groeiden door naar de ondergrond. Om dit probleem op te lossen, gingen we een aantal keer om de tafel met Bato en bespraken we onze ideeën. Bij deze gesprekken was ook iemand van de R&D afdeling van Bato aanwezig. Daardoor werd het voor beide partijen snel duidelijk of hetgeen dat wij wilden uitvoeren ook daadwerkelijk maakbaar, haalbaar en betaalbaar was.”

Investering voor de toekomst
Al snel had Bato de eerste prototypes klaar. "Dat is natuurlijk een voordeel van een organisatie die snel schakelt en produceert in Nederland", aldus Joost. "Het eindresultaat is een tray van 90 centimeter lang waarin de frambozenpotten exact passen. Alle potten staan nu vijf centimeter van de grond en op een perfecte afstand van elkaar. Ze vangen dus evenveel licht. Aan het einde van het seizoen stapelen we de trays op en laten we deze op stapels op het veld liggen, zodat ze niet weg kunnen waaien. Dit kost ons weinig extra werk. Met deze investering spelen we in op een toekomst met gezonde planten met minder gewasverzorgingsmiddelen."


Hans Luijkx van Bato met Joost Derks van Het Broek Substrate Plants

Voor meer informatie:
Hans Luijkx
Bato Plastics
hans@bato.nl    
www.bato.nl     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven