Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadese slagigant bouwt eerste kas

De grote Canadse bladgewassenteler Vegpro International gaat een voor het eerst een kas bouwen. Met de bouw is een investering van € 47 miljoen gemoeid. Naast een kas komt er ook een verpakkingsfaciliteit in Sherrington, Montérégie. Zodra de kas af is, volgt er nog een kas. In totaal komt het areaal daarmee dan uit op ongeveer. 8 hectare.

Het eerst kassencomplex van zo'n 4 hectare maakt het mogelijk jaarrond sla te telen in Quebec, waardoor het de consumenten van de provincie ook in de koudste maanden zal kunnen voorzien van lokaal geteelde bladgroenten. Vegpro verwacht de eerste kas in de winter van 2022 te openen en kort daarna te beginnen met de afzet van de sla, waarvan er naar verwachting ruim 45.000 kg per week geoogst zal kunnen worden.

Ecologische voetafdruk
Vegpro is een van de grootste teelt- en verwerkingsbedrijven van groenten in Canada. Het is gespecialiseerd in het wassen en verpakken van babysla, maar het zet ook een breed assortiment groenten uit eigen teelt af. Met percelen in Quebec en Florida kan het jaarrond haar klanten beleveren. Het bedrijf staat bekend om het slamerk Fresh Attitude dat in meer dan 2500 winkels in Canada te vinden is.

"Met deze investering zal Vegpro zijn ecologische voetafdruk op verschillende niveaus verkleinen: minder transport van sla vanuit onze winterteeltlocatie in Florida naar Oost-Canada, minder gebruik van water en fossiele brandstoffen en geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen", vertelt Gerry Van Winden, voorzitter en CEO van Vegpro International. "We doen er alles aan om de impact van onze activiteiten op het milieu te verminderen. De bouw van dit kassencomplex is een voorbeeld van hoe we ernaar streven een milieuvriendelijk bedrijf te zijn."

Nieuw assortiment
"Het project stelt Vegpro ook in staat om een nieuw assortiment Teen Leaf-sla op de markt te brengen. Dit type sla is groter en knapperiger dan babysla", voegt Luc Prévost, vice-voorzitter Sales & Marketing, toe. "De in Canada ontwikkelde technologie zullen we niet alleen aanwenden in ons pakstation in Sherrington, Quebec, maar ook in onze vestiging in Coldstream, British Columbia. Dit project zal van Canada een wereldleider maken op het gebied van Teen Leaf-sla."

Energievoorziening
De telers zullen in de kas gebruik gaan maken van LED-belichting en aardwarmte. Een deel van de warmtebehoefte die niet door de warmtepompen kan worden voorzien, wordt verkregen door het terugwinnen van restwarmte die vrijkomt bij de productie van CO2 voor de koolstofverrijking van gewassen. Uiteindelijk zal de kas een verwaarloosbare hoeveelheid aardgas verbruiken. Hierdoor schat Vegpro dat het kassencomplex CO2-neutraal zal zijn.

Voor Vegpro is dit de eerste fase van dit project in Canada. Twee jaar nadat fase 1 in gebruik is genomen, zal een andere kas met dezelfde afmetingen het teeltareaal verdubbelen. De totale investering zal dan oplopen tot boven de € 85 miljoen.

Voor meer informatie:
Vegpro International
www.vegpro.com 

Publicatiedatum: