Eerste aardbeien geplant in 15 hectare uitbreiding Boem Berry Farms

Onlangs zijn de eerste aardbeien geplant in de nieuwe uitbreiding van 15 hectare bij het Canadese Boem Berry Farms. Chris Bastiaansen van Meteor Systems was erbij en doet verslag.

“Wij rijden op een willekeurige doorgaande weg in de buurt van Kingsville in Ontario, Canada. Het bord Boem Berry Farms met de roodgekleurde aardbeien spreken de taal van de professionele uitstraling van het bedrijf. Eerst passeren we een vriendelijke bewaker die ons naar de ingang van het bedrijf begeleidt.

Eenmaal binnen staan we in een verpakkingshal waar we de geur van aardbeien in ons opnemen. Een relatief klein kantoor met niet veel mensen geeft de Nederlandse manier van werken aan. Samen met Ton loop ik door de corridor van 8 meter breed, die de beide kassen met elkaar verbindt. De lengte kun je met het blote oog niet inschatten.

Links van de corridor passeren we 2 kopieën van samengestelde irrigatieruimtes, ketelhuizen en pakruimtes met opslag van leeg fust. De irrigatieruimtes hebben elk 8 reusachtige wateropslag silo’s. Regenwater, leidingwater, ontsmet en niet ontsmet drainwater en dagvoorraad. Aan de rechtse kant zien we door de glasgevel de aardbeien hangen. Het is bijna het einde van de teelt. Ze plukken hier nog enkele weken en dan gaan ze wisselen.”

Even terug in de tijd
In 2019 werd fase 3 in gebruik genomen bij Boem Berry Farms in Kingsville Canada. Fase 3 was de laatste fase van het programma en werd opgestart door twee Nederlandse aardbeienkwekers Joost Van Oers en Ton Bastiaansen. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met het Canadese marketingbedrijf Mucci international.

In 2016 werd gestart met de bouw van 5 ha als eerste fase. De eerste 15 ha werden gerealiseerd in 2019. Meteen werd al gesproken over de volgende uitbreiding van 15 ha. De eigenaren besloten om dit in één keer te bouwen. De vergunningen waren op tijd binnen en ze konden aan de slag.

De eerste paal werd in september 2020 in de grond geslagen met de mededeling aan de kassenbouwer dat de kas voor de winter glasdicht moet zijn. De kassenbouwer heeft dit waar kunnen maken, zegt Bert Mucci.

Regenwateropvang
Allereerst werd begonnen met het graven van een regenwaterbassin. Het is niet gebruikelijk in Canada om regenwater op te vangen voor eigen gebruik. Elke kweker gebruikt leidingwater, het is relatief goedkoop en constant van kwaliteit. Verplicht is wel om wateropslag te verzorgen met een open waterbassin. Hierdoor kan het regenwater bij hevige regenval opgevangen worden om daarna aan de natuur terug te geven.

Bij Boem Berry Farms heeft men 2 bassins, een open bassin van 20.000 m2 en een gesloten bassin van 20.000 m2. Dit laatste is geheel afgedicht met bassindoek en drijvers. Het bassin is 7 meter diep en heeft uit veiligheid een wal van 1 meter hoog. Wanneer het bassin vol is, loopt het over in het open bassin. De grote hoeveelheid grond die uitgegraven werd, hadden ze nodig om de hoogte verschillen op de nieuwe bouwplaats op te lossen. Hierdoor ligt de nieuwe 15 ha op dezelfde hoogte als de bestaande 15 ha. Beiden blokken zijn nu 528 x 285 meter.

Jaarrond teelt
In fase 3 (5 hectare) wordt plantopkweek in combinatie met productie gerealiseerd. Uniek hier is dat er een hijssysteem voor de teeltgoten geïnstalleerd moest worden. Tijdens het opzetten van de moederplanten en tijdens het opkweken van de jonge planten worden de teeltgoten op maximale hoogte gehangen. De opkweek gebeurt in mei en juni. Het planten gebeurt in juli en augustus. Men heeft gekozen voor een doordrager, zodat Boem Berry Farms met 1 teelt de markt jaarrond van aardbeien kan voorzien.

Omdat het hijssysteem meerdere voordelen biedt, ook tijdens de productie, heeft men gekozen om de nieuwe 15 ha volledig te voorzien van een hijssysteem. Het werden 10 goten per 8 meter en toch ruime paden voor gewaswerk en oogsten. “Wij hadden al een proef met 10 goten in 1 kap in fase 3 in 2018 opgezet,” zegt Ton Bastiaansen.

De eerste 7,5 ha van de nieuwbouw is inmiddels geplant en de volgende 7,5 ha wordt volgende week geplant. Daarna gaan ze in fase 1, 2 en 3 de teelt wisselen.  

Personeel
Boem Berry Farms werkt met mensen uit Mexico, Guatemala en Jamaica. De problemen met corona hebben uiteraard veel zorgen met zich meegebracht. Mensen konden niet op gebruikelijke tijden op vakantie terug naar hun vaderland. Er was al huisvesting voor 120 medewerkers gebouwd in 2016. Uiteraard moest dit uitgebreid worden. Tijdens de bouw van de nieuwe huisvestingen werden er wijzigingen doorgevoerd, zodat het geheel aangepast werd aan de nieuwe eisen die de gemeente stelt omwille van de aangepaste Covid-regels. Inmiddels zijn alle 192 nieuwe medewerkers gehuisvest in de nieuwe faciliteiten. Alle medewerkers worden op het bedrijf gehuisvest en hebben alle benodigdheden ter beschikking. Een prachtig gezicht is de lange rijen bomen gecombineerd met de woongelegenheden.   

“Is het moeilijk om geschikte mensen te werven?” vragen we aan Ton. ”Canada heeft een goed uitleveringsprogramma met genoemde landen. Dit is veel beter geregeld dan in het op korte afstand liggende USA. Illegaal mensen aan het werk zetten is in Canada uitgesloten en zwaar strafbaar. Mensen die een verantwoordelijke functie bekleden is een uitdaging. Het is moeilijk om functies in te laten vullen door bijvoorbeeld een geschikte General manager of operationeel manager of gewoon een teler die bezig is met het gewas en klimaat. Dergelijke functies zijn vacant. Laat daarom mijn telefoonnummer hier maar staan, het is +31 (0)6 5356 9044”, glimlacht Ton.

Voor meer informatie:
Chris Bastiaansen
Meteor Systems BV.
+31 653  932 511
info@meteorsystems.nl  
www.meteorsystems.nl 

Boem Berry Farms Inc.
672 – 684 Road 2 East
Kingsville, N9Y 2E4
Ontario, Canada
+1 519 969 7801


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven