Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Canadese meerlagen aardbeienteler Ferme d’Hiver:

"Wij kunnen 90 aardbeienplanten kwijt per m2, bij een kas is dat slechts 10-12"

"Ik heb mijn eerste 25 jaar op een teeltbedrijf doorgebracht en de volgende 25 jaar in de technologie. Vertical farming is de brug tussen die werelden", zegt Yves Daoust, COO en oprichter van Ferme d'Hiver. Het bedrijf is opgericht in 2018 en heeft als doel een netwerk van indoor farms te ontwikkelen en een wereldwijde hub voor vertical farming te worden.

In mei 2021 kondigde Ferme d'Hiver aan dat het tijdens haar meest recente financiering $5 miljoen aan financiering had verkregen van Investissement Québec, Haystack en Mavrik. Deze financiering zal Ferme d'Hiver helpen bij de bouw van de eerste commerciële overdekte aardbeienkwekerij, die ongeveer 1000 vierkante meter zal beslaan en gevestigd zal worden in Vaudreuil, Québec. Verwacht wordt dat de teelt van winteraardbeien in oktober 2021 van start zal gaan.


Yves Daoust

Volgens Yves zal de eerste farm 4 m hoog zijn met 14 hoog opgestapelde goten. Dankzij deze installatie zal Ferme d'Hiver 90 planten per vierkante meter kunnen hebben, terwijl kassen gewoonlijk 10-12 planten per vierkante meter hebben. De farm zal drie keer per jaar produceren over een periode van negen maanden, en de resterende drie maanden komen overeen met de vollegrondsteelt van aardbeien in Quebec. Dit resulteert in een opbrengst van 160 kilogram per vierkante meter per jaar.

Ferme d'Hiver heeft onlangs een langetermijncontract gesloten met afnemers voor de levering van ten minste 25 ton aardbeien per week. 

"Québec is de op twee na grootste aardbeientelende regio in Noord-Amerika, wat uitzonderlijk is gezien ons korte seizoen. Ferme d'Hiver zal van oktober tot juni produceren en daarna een pauze inlassen tijdens de vollegrondsteelt", zegt Yves.

Indoor farming gefaciliteerd door hydro-elektriciteit
Zoals Yves uitlegt profiteert indoor farming in Québec van het uitgebreide hydro-elektrische netwerk en de relatief lage kostprijs van elektriciteit. Bovendien kan de warmte die in een indoor farm wordt gegenereerd, worden gebruikt om andere faciliteiten te verwarmen, waaronder kassen. En met de bouw van de eerste vertical farm van het bedrijf op het terrein van Serres Vaudreuil zal Ferme d'Hiver volgens Yves 'perfect gepositioneerd zijn om de synergie tussen indoor farm en kas te demonstreren'.

In de teelt zullen LED-lampen worden gebruikt. "Ook al zijn LEDs efficiënt, ze geven wel warmte af en met lampen in een kweekruimte van 1000 vierkante meter heb je ruwweg 1 MW aan energie af te voeren. We kunnen deze energie gebruiken om kassen te verwarmen en onze aangekochte energie twee keer gebruiken," legt Yves uit.

Naarmate Ferme d'Hiver de farms verder ontwikkelt, zoekt het bedrijf samenwerking met glastuinders om de bestaande infrastructuur te benutten en de CO2-voetafdruk van de voedselproductie te verkleinen.

CapEx en OpEx in indoor aardbeiteelt
Volgens de meeste studies is het duurder om een vertical farm te bouwen dan een kas, maar Yves zegt dat de kapitaaluitgaven voor vertical farming in feite 30-40% lager zijn dan die voor de bouw van een kas die evenveel volume produceert. Vanuit operationeel oogpunt stelt Yves ook dat de energie die nodig is om een ton aardbeien te produceren in een vertical farm ruwweg 50% lager is dan in een kas.

Voor meer informatie:
Yves Daoust, COO en oprichter
Ferme d’Hiver
www.fermedhiver.ca

Publicatiedatum: