Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kas met energiecentrale op locatie voor lokale teelt in Californië

Bluehouse Greenhouse (BHGH), een ag-tech bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en exploitatie van hightech kassen en energiecentra op commerciële schaal, is bezig met de oprichting van een opvallend nieuwe project in Californië. 

Een belangrijk punt van de nieuwe hightech glazen kas van 2,6 hectare, is het on-site 13,2 MW quad-generatie Energy Center, dat elektriciteit, warm en gekoeld water, en CO2 levert.

Het bedrijf is een strategisch partnerschap aangegaan met Endurant Energy om dit centrum te realiseren. "Deze faciliteit van BHGH zal jaarlijks meer dan 22,5 miljoen kilo schone, veilige en traceerbare groenten en fruit produceren voor de lokale en regionale markten, gedreven door goedkope duurzame energie", legt het bedrijf uit. 

Klimaat
"Californië heeft niet het klimaat om veel populaire groenten buiten te verbouwen. Daardoor is de staat sterk afhankelijk van import, wat zorgt voor een grote CO2-voetafdruk," voegen de initiatiefnemers toe. "BHGH brengt hier verandering in. Niet alleen zullen we de voetafdruk verkleinen door markten lokaal te bevoorraden, waardoor we de koolstofuitstoot door transport aanzienlijk verminderen, maar we gaan nog een stap verder en zijn een samenwerking aangegaan met een aantal specialisten op het gebied van duurzame tuinbouw."

Om te beginnen zal de nieuwe kas van 2,6 hectare profiteren van een quad-generatie (Quadgen) energiefaciliteit van Endurant Energy, die alle elektriciteit zal leveren, plus het warme en koude water en de CO2 die de kas verbruikt. Bluehouse Greenhouse is hiertoe een strategisch partnerschap aangegaan met Endurant. Samen vormen zij Bluehouse Energy ('BHE'). Als onderdeel van het partnerschap zal Endurant tot $30M (€25,5 miljoen) investeren in de nieuwe energiecentrale. 

Endurant's investering
"De investering van Endurant in een energiecentrale op locatie maakt deel uit van een multi-lateraal strategisch partnerschap om de energiekosten te verlagen en te stabiliseren en zo de ESG-strategie van BHGH in haar bedrijven te ondersteunen. Verder, door het gebruik van bijproducten van energieopwekking die vaak verloren gaan, zoals warmte, water en CO2 neemt de efficiëntie van de centrale toe van gemiddeld 50% tot meer dan 95%, waardoor de centrale een belangrijke positie inneemt op het gebied van duurzaamheid," legt het bedrijf uit. "Het gesloten ecosysteem zal de groei van de gewassen versnellen en de kwaliteit verbeteren, terwijl op hetzelfde moment de totale koolstofvoetafdruk van de kas wordt geminimaliseerd."

De Quadgen plant zal gebouwd worden met gebruik van geïntegreerde Ecomax units, geleverd door AB Energy USA. De bouw van het geplande Voedsel + Energie ecosysteem zal in de winter van 2021 beginnen en de productie in de herfst van '22.

Publicatiedatum: