Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pippo Timperanza, Landolina:

"Door ToBRFV zijn bepaalde tomatenrassen inmiddels achterhaald"

"Tegenwoordig is het niet eenvoudig om zomaar door te gaan met de bedrijfsfilosofie van weleer", zegt Pippo Timperanza, directeur van het Italiaanse teeltbedrijf Landolina. "Al meer dan 60 jaar werken we in het bedrijf aan een evenwicht tussen traditie en innovatie, waarbij we vooral aandacht hebben voor ethische principes zoals een korte toeleveringsketen, traceerbaarheid en respect voor de teeltmethoden die mijn familie gedurende meerdere generaties heeft aangehouden. Maar vandaag de dag moeten we opboksen tegen een reeks problemen die ons dwingen onze manier van telen te evalueren en bij te stellen."

Pippo Timperanza

Het 40 hectare grote bedrijf uit de Siciliaanse provincie Ragusa is gespecialiseerd in tomatenteelt. De cherry-, pruim- en piccadillytomaten die Landolina afzet, worden geteeld in kassen met een oppervlakte van 10 hectare. In de afgelopen jaren is het zwaartepunt verschoven naar duurzame zero-residuteelt, een concept dat tegenwoordig goed aanslaat op de afzetmarkten.

Pruimtomaat TT-633 in pot

"De nieuwe consumptietrends hebben veel invloed en die moeten we dan ook leren begrijpen en verwelkomen. Zo is er in de loop der jaren veel meer aandacht voor voedselveiligheid en ecologische duurzaamheid. Als telers moeten we daarop reageren door producten aan te bieden met een hoge toegevoegde waarde die tegemoet komt aan deze gevoeligheid van de consument. We hebben het dan over zonnepanelen en het gebruik van milieuvriendelijke technische middelen zoals biostimulanten en biologische gewasbeschermingsmiddelen, maar ook over een adequaat waterbeheer met recycling van afvalwater voor fertigatie. Elk van onze keuzes is het resultaat van de dialoog met onze commerciƫle partners en dus indirect met de consument. En daar komen nu nog enkele complexe problemen bij waarmee we als telers vandaag de dag worden geconfronteerd", vertelt Timperanza.

Druppelirrigatie

"Tomatentelers worden geconfronteerd met uiterst ingewikkelde uitdagingen waar individuele bedrijven op zich geen antwoord op kunnen bieden. Aan de ene kant is er het coronavirus dat het eeuwenoude probleem van prijsschommelingen nog heeft versterkt en aan de andere kant is er de onstuitbare verspreiding van het ToBRFV-virus."

Pruimtomaat TT-633 in pot

ToBRFV
Op teeltgebied is het Tomato Brown Rugose Fruit Virus het meest serieuze en dringende probleem dat moet worden aangepakt. Ook als de vruchten niet direct worden beschadigd, is de oogst minder groot, zijn de tomaten kleiner en verliezen ze kleur en consistentie.

"Om het ToBRFV-probleem te tackelen hebben we vorig jaar de pruimtomaat TT-633 van TomaTech getest en ook dit jaar gaan we verder met dit ras. In de lange cyclus met aanplant op het einde van de zomer, die de meeste voeten in de aarde heeft, hebben we uitstekende resultaten geboekt op het gebied van opbrengst, consistentie en smaak. Teelttechnisch zijn we niet op problemen gestuit en de houdbaarheid van de tomaten is zeer goed, wat het een geschikt product maakt voor de Italiaanse en buitenlandse supermarkten. We hadden geen betere keuze kunnen maken."

Voor meer informatie:
Azienda Landolina
Contrada Currumeli Donnalucata 
97010 Scicli (RG) - Italiƫ
+39 335 6582914
agricolilandolina@alice.it

Publicatiedatum: