Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

95 hectare kas met hogedrukverneveling op tijd klaar voor hete Armeense zomer

In nog geen 6 maanden van het eerste contact tot de volledige installatie is 95 van hun 105 ha grote areaal van Spayka Greenhouses uitgerust met een hogedrukvernevelingssysteem. Samen met het systeem komt ook uitgebreide gewasondersteuning, zodat het Spayka team kan blijven telen tijdens de hete en droge Armeense zomer.

Heet en droog
"De relatieve luchtvochtigheid in de kas tijdens de heetste zomerdag is 15% en de temperatuur is 42ºC." Met die feiten stak het team van het Armeense kassenbedrijf Spayka eerder dit jaar de hand uit naar de Nederlandse technisch leverancier MJ-Tech.

In antwoord op de vraag uit de Kaukasus, Rusland, de Golf en Europese landen, breidde het bedrijf zijn kassenareaal de afgelopen jaren snel uit. Verdeeld over twee locaties (Artashat, aan de voet van de berg Ararat en Noragavit, niet ver van de stad Yerevan) telen ze tomaten, komkommers en aubergines op 105 ha; allemaal foliekassen van Richel. Onlangs is het bedrijf ook begonnen met de paprikateelt in hun eerste semigesloten kas.

Hoewel er in de zomer veel vraag is naar hun kasproducten, gaat het seizoen gepaard met extreme uitdagingen. Jurnjan van den Bremer van MJ-Tech: "Temperaturen stijgen in de zomer vaak hier tot boven de 30ºC, met pieken van 42ºC. In combinatie met een relatieve luchtvochtigheid van slechts 15% is het moeilijk om de planten in bloei te houden."

De Nederlandse leverancier begreep de urgentie: nadat hij het technische team van Spayka binnen 24 uur een complete offerte had geleverd voor 50 ha hogedrukbemesting, besloot Spayka ook snel te handelen en vroeg om een voorstel van nog eens 45 hectare. Jurnjan: "Alleen de nieuwe semigesloten kas, die wordt gebruikt voor de paprikateelt en is voorzien van actieve koeling, is buiten het project gehouden."

Om er zeker van te zijn dat het Spayka-team het maximale uit de installatie zou halen, hebben ze ook 12 maanden gewasgroei-optimalisatie met hogedrukbemesting opgenomen, op basis van gegevens van sensoren van het Belgische bedrijf 2Grow en groeiondersteuning van Cultivators. "We bieden niet alleen systemen aan, we willen er ook voor zorgen dat telers snel de vruchten kunnen plukken van de hogedrukbemesting. Dit omvat een snelle levering en installatie en ondersteuning om het gebruik van het systeem te optimaliseren."

De snelle reactie van MJ-Tech, het potentieel van het systeem en het vermogen van het bedrijf om het project snel te realiseren, vormden een aanbod dat Spayka niet kon weigeren. Slechts twee maanden na het eerste contact waren de eerste kassen klaar.

De eerste vrachtwagen verliet MJ-Tech op 9 april en na 2 weken van transport en douane-inklaringen, begon de installatie op 26 april. Met twee MJ-Tech supervisors en meer dan 20 lokale mensen van Spayka, slaagde het team erin om de eerste blokken van 5ha in een paar weken te installeren, snel gevolgd door klimaatcomputeraansluitingen.

Sinds 25 mei maakt Spayka gebruik van de hogedrukvernevelingsystemen en inmiddels kan het volledige project van 95 ha profiteren van het systeem. Jurnjan: "We wilden snelheid maken omdat de telers erop aandrongen."

Het harde werken werd beloond: de zomer was dit jaar extreem warm en zonder het vernevelingsysteem, de gegevens van de 2Grow-sensoren en de ondersteuning van het teeltteam zou de opbrengst aanzienlijk lager zijn uitgevallen of zelfs, in het geval van de aubergineteelt, vroegtijdig moeten worden beëindigd.

"Normaal stijgen de temperaturen in juli tot 30, 33ºC, dit jaar hebben we al 38 en zelfs 40ºC gezien. De verwachting is dat de temperaturen alleen maar extremer worden. Met het systeem kan de kas eenvoudig worden gekoeld en kan de relatieve luchtvochtigheid worden verhoogd, wat resulteert in een veel gunstiger teeltklimaat," aldus Jurnjan, die eraan toevoegt dat ook buiten de zomer het hogedrukvernevelingssysteem een extra sturingsmiddel in het kasklimaat zal blijken te zijn.

Voor meer informatie:
Spayka
RA, 0007, Yerevan, Shengavit, Artashat avenue 51/2, 51/3,
RA, 0732, Yerevan-Yeraskh Highway 4,5
Armenië
+37460 704 444
www.spayka.am 

MJ-Tech
Nieuwe Donk 5
4879 AC Etten-Leur
+31 (0)76 597 45 03
info@mjtech.nl
www.mjtech.nl

Publicatiedatum: