Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Met oogstvoorspellingsmodellen weten we van tevoren wat er beschikbaar is"

"Wij zijn actief op het gebied van data-analyse van het tuinbouwproces. We ondersteunen telers bij het correleren van klimatologische, microklimatologische en bodemgegevens om hen te helpen bij het beheren van hun gewassen op het gebied van irrigatie, voeding, afweer en groeivoorspelling. Ons doel is de dynamiek van het tuinbouwproces te optimaliseren, zowel in de biologische als in de geïntegreerde tuinbouw. In het laatste geval, met een laag residugehalte."

Davide Parisi, CEO en medeoprichter van Evja, heeft het over OPI, een beslissingsondersteunend systeem voor tuinbouwbedrijven op basis van sensoren en voorspellende algoritmen. Evja, een Italiaanse start-up opgericht in Napels in 2015, wordt ondersteund door BayWa en RWA, spelers op de Duitse en Oostenrijkse tuinbouwmarkten.


Kassen met spinazie (Alle foto's beschikbaar gesteld door Evja)

"Met oostvoorspellende modellen zijn we in staat om vooraf te weten wat er beschikbaar is. Dat betekent dat we bedrijven ook kunnen ondersteunen bij hun commerciële beslissingen, terwijl we binnen de kaders van de planning blijven. Dit alles gebeurt door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie: het voorspellende modelgedeelte wordt ondersteund door Machine Learning-technologie, die het mogelijk maakt nieuwe modellen te creëren en deze voortdurend en constant bij te werken", vervolgt Parisi.

Voor al haar modellen heeft Evja rechtstreeks in het veld testen uitgevoerd voor verschillende problemen en gewassen, en ze pas daarna in tuinbouwprocessen opgenomen. Het systeem kan werken in de tuinbouw, de fruitteelt en er zijn ook al testen in de sierteelt. Het gaat om gewassen zoals tomaten, kruiden, aardbeien en sla om er maar een paar te noemen. "We beschikken over microklimaatstations met sensoren voor vochtigheid, temperatuur, licht, bladnatheid, volumetrische inhoud en bodemelektrogeleiding. Op verzoek van het bedrijf integreren we er nog veel meer."

Zoals de CEO van Evja uitlegt: "Naast bedrijven die in de vollegrond, in kassen, op goten of verticaal werken, werken we ook samen met onderzoeksinstituten. In het open veld kan er geen definitieve controle zijn, maar ons systeem ondersteunt vooral het bepalen van de timing van de verschillende tuinbouwpraktijken. In de kas kunnen we ingrijpen in de klimaatverandering en het geplande irrigatiebeheer.

Op goten en in de vertical farming is alles geautomatiseerd en geparametriseerd. Alles welbeschouwd is het werk in de vollegrond en in de folietunnel stimulerender dan andere teeltvormen, vanuit technisch, wetenschappelijk en commercieel oogpunt. Hier zijn de variabelen in feite oncontroleerbaar, het beslissingsondersteunende instrument is een echte noodzaak."

"Vandaag de dag is de grote uitdaging voor de tuinbouw om op een duurzame en economische manier te produceren," vervolgt Parisi. Het optimaliseren van processen door middel van data-analyse heeft precies dit doel. "Het is een doorslaggevend wapen voor telers, want hun werk wordt steeds complexer, en Evja draagt de juiste vaardigheden aan hen over. Met name voor glastuinders zijn de kansen die ons OPI-systeem biedt energiebesparingen, verbeterde productkwaliteit, minder afval op het veld en ondersteuning bij productie- en marketingbeslissingen."

Het toepassen van technologie in de tuinbouw betekent niet dat je de hele dag achter een bureau op kantoor moet zitten. "60% van ons werk vindt plaats in het veld. Ons motto is zelfs dat als we aan het eind van de dag geen vuil aan onze schoenen hebben, we vandaag niet gewerkt hebben. Het ervaren van de bedrijven vanaf het allereerste begin van ons avontuur is ook ons concurrentievoordeel geweest: we hebben de echte problemen van de bedrijven uit eerste hand ervaren, en hebben ze niet alleen van een afstandje gadegeslagen."

Klimaatverandering
Klimaatverandering is de echte drijvende kracht achter precisieland- en tuinbouw geweest. "Het is iets dat we jaar na jaar hebben zien evolueren. Toen we in 2015 begonnen, was het wel voelbaar, maar niet heel erg. Naarmate de tijd verstreek, merkten we hoe telers en teeltbedrijven werden beïnvloed. Op zich is de tuinbouw een verhaal van de ervaringen van de teler en wat wij doen is de herinnering waarderen. Een teler kan zijn teelt wel goed kennen, maar door de veranderlijkheid van de klimaatverandering verliest die kennis aan waarde. Wij zetten die waarde om in een getal dat in een gedeeld instrument kan worden gestopt."

"Klimaatverandering heeft de eco-seizoenen beïnvloed, wat betekent dat zaai- en verplantperioden zijn verschoven, net als de perioden waarin plantenziekten voorkomen. Evja creëert daarom een gegevenshistorie op basis waarvan het bedrijf meer gestructureerde beslissingen kan nemen en de foutmarges kan verkleinen. Binnen 48 uur zijn wij in staat om de teler te helpen bij het nemen van hun beslissingen. Ik wil benadrukken dat wij beslissingsondersteunend zijn en niet de toekomst voorspellen, maar wel gebaseerd zijn op voorspellende algoritmen. Kortom, wij bieden de juiste elementen voor bedrijfsrisicobeheer."



Voor meer informatie:
Evja 
info@evja.eu
www.evja.eu  

Publicatiedatum: