Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
cijfers agrohandel 2020

Diepvriesgroenten belangrijke motor achter groei Vlaamse groentenexport

Vlaanderen blijft een netto-exporteur van agrarische producten. Dat blijkt uit een rapport over de Vlaamse agrohandel in 2020. Wat onder meer opvalt in het rapport is dat de uitvoer van tuinbouwproducten tegen de algemene tendens bij agrarische producten in met 1,5% is gestegen in 2020. 

De Vlaamse invoer van tuinbouwproducten bedraagt in 2020 6,2 miljard euro, de uitvoer 6,1 miljard euro. Er is, anders dan in 2019, een beperkt handelstekort van -79 miljoen euro.

Invoer sierteelt stijgt
Vers fruit, waaronder zuidvruchten, is in 2020 goed voor 36% van de totale invoer van tuinbouwproducten. Daarna volgen verwerkt fruit (18%), verwerkte groenten (16%), verse groenten (12%),
sierteeltproducten (8%) en noten (5%). Tegenover 2016 is de invoer van sierteeltproducten met 39% gestegen. Verse en verwerkte groenten en vers fruit deden het ook goed, terwijl verwerkt fruit en noten er jaar na jaar op achteruitgingen.

Bij de uitvoer van tuinbouwproducten laten verwerkte groenten en vers fruit de concurrentie achter zich, met een aandeel van respectievelijk 29% en 28%. Het gaat vooral om diepvriesgroenten en doorgevoerde zuidvruchten. Daarna komen verwerkt fruit (19%), verse groenten (13%) en sierteelt (8%). In vergelijking met 2016 zijn fruit en noten de sterkste dalers, terwijl groenten en sierteelt in de lift zitten.

Handelsoverschot tomaat en kropsla
De handel in groenten levert een positief handelssaldo op van +785 miljoen euro. Dat is bijna uitsluitend te danken aan het aandeel van de verwerkte groenten. Vlaanderen is de grootste speler op de wereldwijde markt van diepvriesgroenten. In 2020 is de uitvoer ervan goed voor 1,2 miljard euro, terwijl de invoer op net geen 340 miljoen euro ligt. De uitvoer van groenten in blik is ook nog aanzienlijk (344
miljoen euro), maar daar is het saldo negatief (-86 miljoen euro).

Bij de verse groenten is het saldo licht positief (+25 miljoen euro). Tomaten zijn het voornaamste verse exportproduct, goed voor een exportwaarde van 275 miljoen euro en een saldo van +200 miljoen euro. Prei kan prat gaan op een uitvoer van 48 miljoen euro en een saldo van +43 miljoen euro. Kropsla, wortelen, paddenstoelen en witloof noteren eveneens een handelsoverschot, wat niet gezegd kan worden van uien, bonen, erwten, bloemkool, paprika, asperges, schorseneren, komkommers en selder.

Een deel van de ingevoerde verse groenten is bestemd voor de exportgerichte verwerkende industrie. Vlaamse groenten vinden vooral hun weg naar Duitsland (570 miljoen euro), Frankrijk (511 miljoen euro), Nederland (398 miljoen euro) en het Verenigd Koninkrijk (221 miljoen euro).

Van de verwerkte groenten gaat 17% naar buiten de EU. De VS zijn daarbij de voornaamste klant, gevolgd door Australiƫ en Canada.
De top drie van groenteleveranciers neemt bijna 70% van onze import in: Nederland (739 miljoen euro), Frankrijk (261 miljoen euro) en Spanje (194 miljoen euro).

Tegenover 2016 is de groente-uitvoer met 14% gegroeid, tegenover 2019 met 7%. Diepvriesgroenten zijn de belangrijkste motor achter de groei. In hoeveelheid uitgedrukt voerde Vlaanderen in 2020 2,7 miljoen ton groenten uit, waarvan 1,4 miljoen ton diepvriesgroenten.

Bekijk hier het hele rapport 'De Vlaamse agrohandel in 2020'