Weigering aardwarmtewinning Californië V 'ongewenst en pijnlijk'

De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft begin juni bekendgemaakt het aardwarmte winningsplan Californië V te gaan weigeren. In overleg met betrokken ondernemers en overheden heeft Glastuinbouw Nederland een zienswijze ingediend. Daarin wordt EZK verzocht het winningsplan aan te houden en nader onderzoek van de ondergrond af te wachten.
 
De productie van het aardwarmteproject Californië V is in 2018 uit voorzorg opgeschort, omdat in het gebied een zwakke beving werd geconstateerd. Er is door Californië V nader onderzoek gedaan naar de relatie met de winning. Die was er niet, maar 100% zekerheid kon, 'uiteraard' zo benadrukt de belangenbehartiger, niet gegeven worden.

Nader onderzoek afwachten 
EZK is van oordeel dat er nog steeds onvoldoende gegevens van de ondergrond beschikbaar zijn om de risico’s en bijbehorende beheersmaatregelen goed te kunnen beoordelen. Provincie Limburg heeft nog een verdere analyse laten uitvoeren dat perspectief biedt op veilige winning. Daarvoor is nog wel verder onderzoek nodig, inclusief testgebruik van de put. Glastuinbouw Nederland dringt er bij EZK op aan dit nader onderzoek af te wachten.

Glastuinbouw Nederland stipt het belang van geothermie in de energietransitie aan en hekelt de lange behandelingstermijn van de beoordeling van het winningsplan. Inmiddels heeft het geothermiebedrijf faillissement aangevraagd. "Betrokken ondernemers hebben het hele proces als belastend en pijnlijk ervaren”, aldus voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.

Bron: Glastuinbouw Nederland

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven