Franse tomatentelers zetten met nieuwe kas in op lokaal leveren

In de Franse gemeente Ouarville, even onder Parijs gelegen, zal binnenkort een nieuwe tomatenkas worden opgeleverd. “De constructie is klaar, maar het beglazen moet nog worden beginnen,” vertelt Alexandre Besnard. De levering vindt waarschijnlijk in december plaats en de eerste oogst in maart 2022. Met 1,6 hectare aan kassen op een areaal van 10 hectare zou het bedrijf een opbrengst kunnen creëren van bijna 500 ton cherrytomaten per jaar.

Twee broers, Alexandre en Florent Besnard, staan ​​aan de basis van dit project. “Het idee ontstond in 2018. Het project is tot stand gekomen  met hulp van de lokale politiek. Het doel was om een ​​ander gewas te ontwikkelen en de tuinbouw in het departement te kunnen diversifiëren, een die voornamelijk is gericht op aardappelen en uien. Daarnaast hebben we voor de tomaat gekozen, de groente die het best verkoopt.”

Het doel van de gebroeders Besnard? Een 100% residuvrij, lokaal geteeld smaakvol gewas, met een kleine ecologische voetafdruk.

De smaak is en blijft belangrijkste criterium
Na het testen van verschillende rassen in heel Europa, kozen de gebroeders Besnard voor cherrytrostomaten. "Het kostte ons meer dan een jaar om een ​​smakelijk tomatenras te vinden. Als we nog een ander ras vinden dat ook bij ons past, zullen we het toevoegen aan onze teelt, maar ons belangrijkste criterium is en blijft smaak."

Julien Denormandie, de Franse minister van Landbouw,  bezoekt de kassen in aanbouw

Volledig gewasbeschermingsmiddelenvrije teelt
Om een volledig gewasbeschermingsmiddelenvrije teelt te kunnen garanderen, mag niets aan het toeval worden overgelaten en moet overal zorgvuldig mee worden omgesprongen, van de bouw van de kas tot de methoden die worden gebruikt om de gewassen te beschermen.

Alexandre en Florent hebben voor de teelt van hun tomaten daarom voor een semi-gesloten kas gekozen. Dit type kassen helpt de ontwikkeling van schimmelziekten te voorkomen, dankzij de ventilatiemogelijkheden. “Daarnaast hebben we bij de ingang van de ventilatieschachten anti-insectenfilters geplaatst om de aanwezigheid van ongedierte te voorkomen. Voor het ongedierte dat er toch in slaagt de kas binnen te komen, zullen we geïntegreerde biologische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.”

Kas in aanbouw

Lokale teelt en kleine ecologische voetafdruk
Alexandre en Florent hebben het afzetgebied van hun tomaat beperkt tot 100 km rond de kas. “We bevinden ons op 65 km van Parijs, dus we verkopen overal in Ile-de-France, hier in het departement Eure-et-Loir en in de naburige steden.” De broers overwegen in de nabije toekomst ook over te gaan op directe verkoop, maar voorlopig blijven supermarkten het belangrijkste verkoopkanaal.

Afvalwarmte
Verder zal er, in verband met de wens om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren, regenwater worden opgevangen om de grond mee te irrigeren en zal de toekomstige kas volledig worden verwarmd met behulp van de SITREVA-afvalverwerkings- en recyclinginstallatie, die direct naast de deur is gevestigd. “We hebben hard aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk gewerkt, omdat we geen brandstof of gas wilden gebruiken voor verwarming. We hadden daarbij de mogelijkheid om te kiezen voor aardwarmte en/of voor warmte via de verbrandingsinstallatie. We hebben uiteindelijk gekozen voor de tweede optie, omdat we een circulaire economie willen ontwikkelen en ons de warmte van de SITREVA-installatie hiervoor het meest geschikt leek.”

Kas in aanbouw met rechts de SITREVA-installatie

Om in lijn te blijven met de doelen van het project, zullen de cherrytomaten die in de Ouarville-kas worden geteeld in een 100% kartonnen verpakking op de markt worden gebracht.

Voor meer informatie:
La Tomate des frères Besnard
28150 Ouarville
alexandre.besnard@gadz.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven