Europese landbouwministers willen naar kwart bio-teelt toe in 2030

Tijdens de vergadering van de Europese Raad Landbouw en Visserij van maandag 19 juli in Brussel hebben de Europese ministers zich unaniem tot doel gesteld om tegen 2030 een kwart van het landbouwareaal van de Europese Unie aan biologische teelt te wijden. Dit doel wordt volgens de commissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski, een "echte Green Deal".

De Europese ministers van Landbouw zijn zich bewust van het potentieel van de biologische teelt voor de economie in haar geheel en de plattelandseconomie in het bijzonder en voor het scheppen van banen, zo blijkt uit de conclusies van de landbouwministers. Het voorstel van de Europese Commissie om duurzame teelt te bevorderen en de doelstellingen te bereiken die kaderen in de ‘Van boer tot bord’-strategie van de Europese Green Deal werd dan ook aangenomen.

De Raad wijst erop dat elke lidstaat zijn bijdrage moet leveren aan dit gemeenschappelijke doel. Wojciechowski merkte op dat er lidstaten zijn die al een ontwikkelde biologische sector hebben, terwijl andere die nog moeten uitbouwen. De Commissie raadt die landen dan ook aan om een actieplan op te stellen.

"Ik zie dat de wil er is om de doelstellingen te behalen. Dat is positief nieuws. De ontwikkeling van de biologische teelt is een van de prioriteiten van de Commissie en een van de belangrijkste onderdelen van het GLB en de groene architectuur", vertelde de Poolse commissaris.

Spanje is een van de landen die van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om aan te kondigen aan een specifiek plan voor biologische teelt te werken. De minister van Landbouw, Luis Planas, heeft tegenover zijn Europese partners bevestigd dat de Spaanse regering een specifieke routekaart voor biologische teelt zal uitstippelen, die maatregelen zal omvatten om de teelt én de consumptie van biologisch voedsel te bevorderen.

Op naar een gezamenlijk standpunt met de VS
Tijdens de bijeenkomst van de ministers van Landbouw werd ook een videovergadering gehouden met de Amerikaanse minister van Landbouw, Tom Vilsack. De ontmoeting diende om gemeenschappelijke standpunten te vinden en uit te spreken met betrekking tot duurzame teelt.

"Het bevorderen van de Europese normen is iets wat ons interesseert. De EU heeft er een groot belang bij ervoor te zorgen dat de handel vlot verloopt om de export veilig te stellen", zei Wojciechowski.

Bron: europapress.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven