Stormverzekering dekt ook waterschade getroffen Duitse tuinbouwbedrijven

Rampzalige beelden van compleet verwoeste dorpen, wegen en bruggen zijn sinds donderdag 15 juli volop in de media te zien. Afgelopen dinsdag al bracht een hevig regengebied in het bijzonder in het westen van Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz enorme hoeveelheden neerslag met zich mee. Beken en kleinere rivieren ontwikkelden zich in slechts enkele uren tot kolkende stromen en zelfs dammen van afzonderlijke stuwdammen driegden het te begeven. De Gartenbau-Versicherung geeft een eerste schaderaming.

Foto: © GV

Hier en daar enorme schade, ook in de tuinbouw
De verzekeraar heeft zich direct een beeld van de situatie in de tuinbouw gevormd. Volgens hen treft de enorme schade overwegend het algemene leven. "De situatie is catastrofaal – de tuinbouw is echter niet over de gehele breedte betroffen“, zegt Manfred Klunke, bestuursvoorzitter van de Gartenbau-Versicherung, die afgelopen weekend de bedrijven met de grootste schade bezocht. "We hebben met afzonderlijke bedrijven te maken waarbij het tot enorme schade door het hoge water gekomen is. Volgens de huidige stand gaat het daarbij om drie bedrijven. We zijn bij de getroffen families en bedrijven en voelen met hen mee."

Door de snelle stijging van de waterstand zette een vloedgolf de in de dalen gelegen tuinderijen tot wel 3 meter onder water. Er bleef chaos achter en een modderlaag van tot wel 20 cm hoog. Om de bedrijven zo snel mogelijk te helpen kwam het vanuit de kant van de Gartenbau-Versicherung reeds op de dag van de bezichtiging tot de eerste vooruitbetalingen. 

Bij naar schatting nog eens vijftig bedrijven veroorzaakte de hevige regenval schade die nog te overzien is - zoals op de typische foto's van volgelopen kelders en oppervlakten die tijdelijk onder water stonden.

Foto: © GV

Verzekering controleren
De Gartenbau-Versicherung (GV) raadt haar leden dringend aan om hun verzekering tijdig na te lopen met de plaatselijke buitendienst van de GV. Dit geldt vanwege de gestegen prijzen in het bijzonder ook voor de hoogte van de verzekeringssommen. Schade door hoogwater en hevige regenval kan door een stormverzekering, die ook bescherming biedt bij andere elementaire schade, verzekerd worden. "Anders dan bij veel andere verzekeraars bestaat deze verzekeringsmogelijkheid bij ons voor alle bedrijven, onafhankelijk van de ligging van het tuinbouwbedrijf", onderstreepte Christian Senft van het verzekeringsbedrijf, en hij benadrukte: "De Gartenbau-Versicherung oriënteert zich daarbij niet aan het zonesysteem bestaande uit vier niveaus dat doorgaans door Duitse verzekeraars wordt toegepast voor overstromingen en hevige regen.“

Voor meer informatie:
Gartenbau-Versicherung VVaG
Von-Frerichs-Str. 8
65191 Wiesbaden
www.gevau.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven