Telers bestrijden meerdere plagen tegelijk met insecticide met sinaasappelolie

In de glasgroenten loopt in de zomer met het stijgen van de temperaturen vaak de druk van onder andere wittevlieg op. Biologische bestrijders kunnen het dan niet bijhouden.

Sinds vorig jaar is hiervoor echter een nieuw middel op de markt: Oroganic. Deze snelwerkende contactinsecticide op basis van sinaasappelolie heeft een toelating in tomaat, komkommer en paprika op wittevlieg en spint. Maar het middel helpt, soms in combinatie onder andere een Bt-product, ook plagen zoals rupsen, tomatengalmijt en Tuta absoluta aan te pakken.

Martien Melissant legt uit. “Oroganic heeft een brede werking, raken van de plaag is essentieel. Daarom adviseren wij om voldoende water te gebruiken bij een bespuiting en met de afstelling van de spuitdoppen te spelen om de plaag te raken waar die zit.”

Wittevlieg raken
In tomaat, paprika en komkommer is het advies van Martien om op die plekken in de kas te starten waar de witte vlieg begint. “Doe dit met de dosering van 0,3% in paprika. In tomaat en komkommer mag dit naar 0,4%, en gebruik veel water bij een bespuiting om de plaag te raken.”

Oroganic is effectief op o.a. de volwassen wittevlieg, mits ze geraakt worden. “De juiste spuittechniek is dus erg belangrijk. De bespuiting moet een aantal malen herhaald worden.”

Het product heeft een dubbele werking. “Hierdoor kan geen resistentie ontstaan en worden eventuele resistente plagen wel meegepakt.” Orogonic heeft geen MRL.

Rupsen meepakken
In de zomer neemt ook de rupsendruk vaak toe. Ook hier biedt Oroganic uitkomst. “Onze contactinsecticide werkt alleen op de larvale stadia van de rups.”

Dosering is 0,3%. In tomaat en paprika is het advies van Martien om deze bespuitingen te combineren met een Bt-product, zoals DiPel DF, Turex of Xentari. “Deze combinatie verbreedt en versnelt de werking op rupsen. Door te mengen wordt de kans op resistentie verkleind of voorkomen.”

Tomatengalmijt en -mineermot
Andere bekende plagen in tomaat zijn de tomatengalmijt en de tomatenmineermot (Tuta absoluta). “Een voordeel van ons middel voor tomaat is dat het tevens de tomatenmineermot Tuta absoluta meepakt in combinatie met een Bt-product. Als er al gewerkt wordt met een Azadirachtineproduct, dan kan de toevoeging van 0,3% Oroganic zorgen voor een knock-down werking op wittevlieg en een versterking van de werking op andere insecten, waaronder rupsen.”

Afgelopen jaar verliep de bestrijding van rupsen bij veel telers moeizaam, weet Martien. “Daarom is ook hier het advies om vroeg te starten. Door te starten met groene middelen en de chemie te bewaren voor als het echt nodig is, helpt dit tevens om de MRL in de vruchten laag te houden. En als telers dan overschakelen op chemische middelen, werken deze effectiever.”

En dan is er nog de tomatengalmijt, Aculops lycopersici. “Ook die kan in de zomer op gaan spelen. Toevoegen van Oroganic in combinatie met zwavel zorgt voor een versterking op dit insect. Tevens zorgt de toevoeging van onze contactinsecticide voor zichtbaar minder residu op het gewas en op de vruchten.”

Voor meer informatie:
Martien Melissant
Oro Agri
martien.melissant@oroagri.rovensa.com 
info-eu@oroagri.com 
www.oroagri.eu
+31 651192491

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven