Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sensordata uit meerdere bronnen verzamelen en uitlezen op één centraal punt

Tholen - Met de opmars van sensoren in de teelt maken telers steeds vaker gebruik van steeds meer sensoren. Pedak Meettechniek helpt hen daarbij. Niet door zelf sensoren te maken, maar wel door te zorgen dat een compleet pakket aan sensoren uiteindelijk data oplevert die op één centraal punt binnenkomt. "En goed binnenkomt, want daar zit hem de crux in," vertelt Roland Vossen, directeur van de expert in het meten, monitoren en weergeven van data uit Heythuysen.


Roland Vossen naast een schematische voorbeeld van een sensornetwerk

De cirkel is rond
In 1975 werd door Pedak begonnen met meten in de voedingsindustrie, bij productiebedrijven. De focus lag destijds op apparatuur voor het meten van kwaliteit en houdbaarheid. In de loop van de tijd ontstond de vraag naar het meten van klimaat, niet alleen bij voedingsbedrijven, maar bijvoorbeeld ook in operatiekamers.

En zodra bedrijven onder meer ook klimaatparameters zoals temperatuur, luchtvochtigheid en verschildruk gingen meten, ontstond ook de vraag om te kunnen vergelijken en te leren uit datahistorie. Het resultaat: vandaag de dag biedt Pedak ook monitoringssystemen en dataloggers aan. Daarmee is de cirkel rond. En dat geldt ook voor de meetapparatuur voor houdbaarheid waarmee het ooit begon. “Die is vandaag weer veel in gebruik bij zaadveredelingsbedrijven”, weet Roland. “Zulke specialistische bedrijven willen bijvoorbeeld vocht kunnen meten in zaden en stuifmeel om op basis daarvan kwaliteit en houdbaarheid te bepalen.”

Breed inzetbaar pakket
Roland telt in de agrarische sector al snel zo’n vijftig parameters die gemeten (kunnen) worden. Samen met leveranciers van sensoren biedt Pedak hiervoor een compleet pakket aan dat over de hele breedte inzetbaar is. Zo ziet Roland dat er in de vertical farmingsector behoefte is om heel nauwkeurig luchtvochtigheid te kunnen meten. Aan de andere kant doet een nieuw meetsysteem haar intrede voor buitenteelt. Met het nieuwe systeem is het mogelijk de temperatuur en het vochtgehalte in de bodem op meerdere dieptes tegelijk te meten. “Op die manier kunnen telers beter beregenen en sneller anticiperen.”

Pedak ontwikkelt de sensoren bewust niet zelf. “Dat zou ons beperken. Wij gebruiken de ontwikkelcapaciteit van meerdere fabrikanten en kijken vervolgens met de klant naar wat het beste in hun specifieke situatie past. Soms kan het daarvoor nodig zijn de producten van meerdere fabrikanten samen te voegen voor het juiste pakket.”

Eén centraal verzamelpunt
Uiteindelijk helpt het gebruikers als alle data op één centraal punt binnenkomt. Roland ziet dat veel telers temperatuursensoren gebruiken. Data daaruit komt vaak al op een systeem binnen, maar zodra er ook andere sensoren gebruikt worden voor andere processen, helpt Pedak door bijvoorbeeld een module toe te voegen die data inleest en naar één centraal punt doorzet. Ondertussen wordt ook vaker draadloos gemeten.

Maar, niet alles hóeft draadloos. “Toen vijftien jaar geleden draadloos in opmars kwam, zijn veel partijen gestart met draadloze doe-het-zelf-pakketten. Met als gevolg dat, zeker in het begin, installaties niet optimaal functioneerden. Ook wij hebben met vallen en opstaan kennis en ervaring hierin opgedaan. Inmiddels weten we dat met de juiste plaatsing op de juiste locatie grote afstanden te overbruggen zijn en je daarmee een goed en stabiel sensor netwerk mee kunt installeren.”

Betrouwbaarheid zonder giga snelheid
Op die manier wordt het volgens Roland voor gebruikers interessant om, ook in één grote kas, alle data uit meerdere bronnen met één softwarepakket uit te lezen. Ook het koppelen van locaties of kassen is mogelijk. Soms door gebruik te maken van meerdere simkaarten, waarvan de kosten steeds verder omlaaggaan. Of anders door extra steunpunten te maken, soms bedraad, soms ook niet.

Momenteel zijn er simkaarten met 2G, 3G en 4G in gebruik. En 5G komt er ook aan. Roland volgt de ontwikkelingen, maar geeft aan dat 5G niet nodig is om goed en betrouwbaar data over te dragen. “Ook met 2G kun je al perfect data overdragen. De betrouwbaarheid zit hem niet in de snelheid. Vooral de kwaliteit van de verbinding sensor-ontvanger is belangrijk. Waar de afstanden groter worden of er (natuurlijke) barrières zijn, is het aan ons om te zorgen dat het werkt. En daarvoor gebruiken wij geen doe-het-zelf-pakketten. Onze kracht ligt in een goede installatie. Als wij weg zijn, moet de gebruiker de garantie hebben dat het werkt en blijft werken.”

Voor meer informatie:
Roland Vossen
Pedak Meettechniek
info@pedak.nl 
www.pedak.nl