"Ik wilde een bedrijf opzetten dat niet teveel belooft"

Spring Born is een kortgeleden opgericht glastuinbouwbedrijf, gevestigd op een 103 hectare grote ranch in Silt, Colorado. Het bedrijf gaat biologische bladgroente leveren in Denver. Spring Born heeft momenteel 1 hectare onder glas en nog eens 0,6 hectare voor verwerking, met een volledig geautomatiseerd productiesysteem geleverd door Green Automation.

Spring Born is volledig eigendom van ondernemer Charles Barr. Hierdoor kan het bedrijf volgens hem beter op de klant inspelen en indien nodig direct schakelen, in plaats van op andere belanghebbenden te reageren.

"Ik wil een bedrijf zijn dat niet te veel belooft, wat we veel zien bij glastuinbouwbedrijven die eigendom zijn van durfkapitaalinvesteerders of beursgenoteerde bedrijven dat zij beloftes doen voordat ze zijn opgericht. Deze bedrijven moeten reageren op andere belanghebbenden vóór de consument," zegt Charles.

Charles legt uit dat veel nieuwere glastuinbouwbedrijven websites bouwen en zichzelf al voorstellen voor de bouw zelfs maar is begonnen, dat doen ze om belangstelling te wekken en investeerders aan te trekken. Dit kan het verwarrend maken om onderscheid te maken tussen bedrijven in de ontwerp-, bouw- of operationele fase. Met Spring Born vermijdt Charles deze aanpak door pas aankondigingen te doen als de kas helemaal klaar is om te leveren.

"Ik heb zeker plannen voor Spring Born, maar ik zal niets naar buiten brengen totdat we iets concreets hebben. We verkopen geen idee; Spring Born is geen hype, alleen realiteit," legt Charles uit.

"We planten elk zaadje wat we te pakken kunnen krijgen"
Spring Born heeft zijn eerste gewas in de kas gezaaid om te verzekeren dat alle systemen naar behoren werken. Volgens Charles zaait het bedrijf alle denkbare rassen om hun veronderstellingen te testen en de producten te bepalen die de consumenten willen.

"We hebben op dit moment 62 rassen in de kas. We gaan een baby leaf aanbieden, een gesneden product met bladeren die 100-110 mm lang zijn met een hoge smaak en hoge voedingskwaliteit. We zullen dagelijks 10.000 verpakkingen verschepen, voornamelijk naar de foodservice en retailers," legt Charles uit.

De verpakkingen van 127,5 gram van Spring Born zullen in de komende drie weken van de productielijn komen. Consumenten kunnen de groente rechtstreeks van de farm kopen, maar het grootste deel van de verkoop zal naar de detailhandel en de foodservice gaan.

Duurzaamheid en lokale voedselsystemen promoten
Door de volledige automatisering van het zaaien tot het verpakken kan Spring Born de arbeidskosten in de kas aanzienlijk verminderen en de hygiëne in het hele systeem verbeteren. Vanuit milieuoogpunt zal Spring Born biologisch gecertificeerd zijn vanaf het moment dat de eerste verpakkingen in de schappen liggen.

Terwijl veel bedrijven gecontroleerd telen zien als een alternatieve vorm van telen afschilderen, legt Charles uit dat Spring Born een extra dimensie toevoegt aan lokale voedselsystemen en niet probeert om open teelt te vervangen. Spring Born is gevestigd op een ranch van 103 hectare waar ook fruitbomen zullen worden geplant om het lokale voedselecosysteem verder te ontwikkelen.

Spring Born streeft er ook naar om een zo goed mogelijke buur te zijn door ervoor te zorgen dat de glastuinbouw geen overlast veroorzaakt voor de omgeving. Het bedrijf gaat bijvoorbeeld HPS-verlichting gebruiken tijdens perioden met weinig licht, maar heeft schaduwschermen geïnstalleerd en zal midden in de nacht verlichten, als men slaapt.

Voor meer informatie:
Springborn
584 Co Rd 331 Silt, CO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven