Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim van Marrewijk, Vena Vitae:

"We moeten weg van symptoombestrijding en ons gaan richten op het complete systeem"

Tholen - "We weten dat het nooit één factor is die de bodemgezondheid bepaalt. Als agrarische sector doen we aan symptoombestrijding, terwijl we voor een goed werkende bodem aan systeembeheer zouden moeten doen." Aan het woord is Wim van Marrewijk, die onlangs het bedrijf Vena Vitae Benelux BV oprichtte.

Lange termijn
Wim startte het bedrijf nadat hij door zijn werk als consultant bij biologische telers ontdekte dat er weliswaar veel middelen gebruikt kunnen worden in de biologische land- en tuinbouw, maar dat deze middelen in de meeste gevallen niet complementair aan elkaar zijn.

Vena Vitae, dat levensader betekent, biedt een pakket bouwstenen aan die de bodem optimaliseren en revitaliseren. "Zodat de bodem de gezondheid krijgt die het in het verleden had en in staat is om de planten te voeden. Onze focus is op de lange termijn gericht en puur vanuit de bodem geredeneerd, want daar ligt de basis. We kunnen bovengronds alles doen wat we willen, maar als het in de bodem niet goed zit, blijven we achter de feiten aanlopen." 

Of Wim naast Sustainable Botanics en zijn commerciële activiteiten binnen Biological Youngplants tijd had voor nog een bedrijf? "De kunst is om goeie mensen bij elkaar te brengen die dezelfde visie hebben. Ik heb een drive voor alles wat met biologisch te maken heeft, omdat ik ervan overtuigd ben dat dit het enige systeem is dat houdbaar is op de lange termijn”, legt hij uit.

"Dit is een komkommergewas 3 weken na planten dat behandeld is op door ons voorgeschreven teeltwijze", zegt Wim.

Bouwstenen
De biochemicus reisde als consultant de wereld rond en ontdekte steeds meer bouwstenen die nodig zijn voor de bodemgezondheid. "Op basis van die bouwstenen ga je componenten bij elkaar zoeken. We hebben er een aantal gevonden die in combinatie met elkaar de bodemvruchtbaarheid herstellen en zorgen voor meer lucht en actieve microbiologie in de bodem, waardoor water niet alleen beter wordt vastgehouden maar ook makkelijker wordt afgevoerd door de bodem."

Wim beseft dat dit wellicht wat ingewikkeld klinkt, maar benadrukt dat deze aanpak heel logisch is. "Om te bepalen hoe het met de bodemvruchtbaarheid is gesteld, moet je kijken naar de symbiose tussen de wortels van de plant en het bodemleven dat er is. We proberen die symbiose te stimuleren. Niet met hulpmiddeltjes die tijdelijk werken, maar met componenten als koolstof, enzymen en schimmel- en bacterie-activerende bouwstenen. Kortom: we proberen een bodembiotoop te creëren waar het gewas op lange termijn van profiteert. En het interessante is dat we dit op basis van natuurlijke stoffen voor elkaar kunnen krijgen." 

Rechts: een zeer actieve wortelontwikkeling door de aanpak van Vena Vitae.

"Men zegt weleens: we hebben een kunstmestprobleem, maar het eigenlijke probleem is dat er in de loop van de jaren steeds lagere organische stofgehaltes en koolstofgehaltes in de bodem zitten. Daardoor wordt het steeds moeilijker om schimmels en bacteriën in die bodem actief te houden."

Systeemaanpak
Vena Vitae zet in op een systeemaanpak. "We weten dat het nooit één factor is die de bodemgezondheid bepaalt. We moeten echt weg van de symptoombestrijding waar we als agrarische sector aan doen en we moeten ons gaan richten op het complete systeem."

Die systeemaanpak betekent dat de bodem de preparaten misschien twee of drie jaar nodig heeft. Daarna zou de bodemweerbaarheid zodanig op niveau moeten zijn dat het zelf zorgt voor het gewas. "Voor sommige bodems, bijvoorbeeld zandbodems die een laag gehalte organische stof hebben, zal jaarlijks onderhoud nodig zijn. Omdat elk gewas koolstof in de bodem brengt, zal je die component bijvoorbeeld in geringere mate of helemaal niet meer toe hoeven dienen."

Resultaten
Hoewel het weerbaar maken van de bodem tijd vergt, blijkt uit proeven dat er wel degelijk direct resultaten te zien zijn. Vena Vitae doet proeven bij acht kwekers in Nederland en ook bij kwekers Zwitserland en Duitsland. "In de glasgroenteteelt zien we dat door deze werkwijze gewasvitaliteit, vruchtgewicht en brix-cijfers toenemen.

Vitale kruiden

Een ander voorbeeld is een proef bij een kruidenkweker. Normaliter worden daar rond deze tijd elke week behoorlijke aantallen aan biologische bestrijders ingezet. In de tien weken dat de kweker aan de proef meedoet, vinden de scouts nagenoeg geen ongedierte meer. In tien weken tijd zijn er slechts vier trips gevonden. Maar ook luis is in die gewassen geen probleem meer. De kweker heeft nu een vitaler gewas met een hogere drogestofgehalte en minder plaagdruk." Ook bij een plantenkweker van zoete aardappels werd resultaat gezien. "Binnen een week was de hele luisdruk weg en die is ook de hele teelt niet teruggekomen."

Aan het einde van dit jaar, als alle data van de proeven verzameld zijn, is de planning om de producten verder uit te rollen. "We zullen vooral inzetten op mensen bewust maken en proefondervindelijk laten ontdekken dat er daadwerkelijk winst valt te behalen door op deze manier te werken. Voor Vena Vitae BV is niet alleen belangrijk dat we producten verkopen, maar vooral dat we kwekers ondersteunen om er het maximale uit te halen."

De bodem is de basis
Volgens Wim zullen er genoeg telers zijn die interesse hebben. "We hebben het tij mee. Mensen beginnen zich te realiseren hoe belangrijk een bodem is. Toen ik mijn agrarische opleiding volgde, was het nog: 1 procent meer licht is 1 procent meer productie. Dat is leuk, maar ik denk dat 90 procent van onze gewasgezondheid wordt bepaald door de symbiose tussen de plant (lees: wortels) en het bodemleven. Als we die niet op orde hebben, kun je bovengronds optimaliseren wat je wil, maar dan ga je je doel niet bereiken.

De basis is de plek waar de wortels zitten. In de bodem is er zo’n veelheid aan schimmel- en bacterieleven die ons tot dienst kan zijn. Het is heel belangrijk dat we dat gaan optimaliseren. Van daaruit kunnen we veel makkelijker scoren dan alleen bovengronds aan symptoombestrijding doen", besluit Wim.

Voor meer informatie: 
Wim van Marrewijk
Vena Vitae Benelux BV
+31(0)10-3112914 
wim@venavitae.com
www.venavitae.com