Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel zoekvragen naar 'moeilijke' komkommer in moestuin

De komkommer lijkt bij uitstek de favoriete moestuinplant van de Nederlander. Tijdens het moestuinseizoen waren consumenten massaal online op zoek naar hoe je een komkommerplant zaait, verzorgt, verpot of je hem laat klimmen of kruipen en hoe groot hij eigenlijk wordt. Opvallend is dat van de ruim 40.000 zoektermen die bij IVN Natuureducatie over moestuinieren binnenkwamen, maar liefst 15 procent over dit vruchtgewas ging. Meer dan vijf keer zoveel als over andere moestuinplanten.

Wellicht komt het ook omdat de komkommer niet de makkelijkste soort is om te kweken. Bovendien zat het weer voor de komkommer niet erg mee. Komkommers die in april zijn gezaaid, zouden in een goed jaar nu ongeveer vruchten moeten gaan geven. Maar het is erg koud en nat geweest, waardoor het goed kan dat veel planten nu pas zijn gaan bloeien en de vruchten nog moeten komen.


Een komkommerplant thuis bij de redactie van GroentenNieuws tussen paprikaplanten en (doorgeschoten) rucola

Topjaar voor slasoorten
Ook veel andere vruchtgewassen zoals tomaten, courgettes en pompoenen zijn door de kou erg laat dit jaar. Maar daarentegen is het weer een topjaar voor slasoorten, kruiden en bloemen. Die profiteren van de relatieve vochtigheid en ‘schieten niet zo snel door’. Daardoor zijn ze nu sappiger van smaak.

Schimmelziektes
Wel vervelend is dat schimmelziektes momenteel hoogtij vieren, weet Marieke Dekker van IVN Natuureducatie. Daar is zij projectleider, specialist groen en eetbaar landschap. "Aardappels hebben massaal last van de beruchte schimmelziekte phytopthora en ook voor tomaten is dat een gevaar. De hele oogst kan hierdoor mislukken."

Boekweit
Bijzonder om te merken was dat er bij IVN ook heel veel vragen waren over boekweit. Deze plant was ook verkrijgbaar bij de moestuinmaatjes van Albert Heijn. Mensen waren hier vermoedelijk nieuwsgierig naar omdat ze vooral boekweitmeel kennen uit de supermarkt. In de potjes zaten de bloemen, die een feest van nectar zijn voor insecten. "De boekweitkorrels die wij terugvinden in ons pannenkoekenmeel zijn de zaadjes van deze bloemen."

Bron: IVN

Publicatiedatum: