1 hectare aubergine telen in Almería kost 40.000 euro

Het Spaanse nieuwsagentschap Hortoinfo heeft op basis van gegevens van het Observatorium van Prijzen en Markten van Andalusië berekend dat de productiekosten om 1 hectare langwerpige aubergines zonder enting te telen in de kassen van Almería dit seizoen € 40.830 bedroeg.

De gemiddelde telersprijs in 2020/2021 voor dit type aubergine, behoudens de laatste aanpassingen, was € 0,59 per kilo. Deze prijs werd berekend op basis van de informatie van 30 veilingen en afzetbedrijven die de gewogen gemiddelde prijzen van klasse I en II aubergines hadden doorgespeeld.

2% kostenstijging
De meest recente informatie van het Andalusische Prijsobservatorium over productiekosten heeft betrekking op 2019/2020. Hortoinfo heeft nu berekend dat die productiekosten dit seizoen met 2% zijn gestegen. De gemiddelde kost was dit jaar dus € 4,083 per vierkante meter of € 0,302 per kilo (de gemiddelde opbrengst per vierkante meter was 13,5 kilo).

Deze bedrijfskosten hebben betrekking op de teelt van lange aubergines met een cyclus van augustus of september tot en met mei. Bij de berekening werd uitgegaan dat de arbeid verricht werd door de familie van de teler en werd onder meer de afschrijving van de kas en andere faciliteiten en machines in rekening gebracht. De berekende nettowinst was € 0,288 per kilo en, gezien de gemiddelde productie van 13,5 kilo per vierkante meter, bedroeg het bruto-inkomen gemiddeld € 79.650 per hectare. Na aftrek van de kosten blijft dan een netto-inkomen over van € 38.820 per hectare.

De afschrijvingen omvatten die van de kas zelf, maar ook van het zandstrooien en het substraat, het plastic, de irrigatie-installatie, de watervoorziening, een eventueel magazijn, de machines, de voertuigen en andere hulpmiddelen.

Bron: hortoinfo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven