Bouwer teelttorens ziet vraag vanuit horeca en consumenten toenemen

"Chef-koks hoeven geen uren meer te reizen naar een groothandel, aangezien wij telen op aanvraag," zegt David van Steenkiste, oprichter en directeur van Plant-T. David zegt dat hij zag dat er veel tekorten waren aan hulpbronnen, waardoor hij tijdens de lockdown ging experimenteren met een aantal teeltmethodes. De bouwer van teelttorens is gevestigd in de kas bij teler Kruiden Claus. 

Met zijn achtergrond als chef-kok heeft David altijd een passie gehad voor voedsel, kleuren en smaken. "Ik was altijd in de natuur, op zoek naar verse kruiden of eetbare bloemen."


David van Steenkiste

Watertekort in de Benelux 
David legt uit dat apparatuur, arbeid en andere tuinbouwgerelateerde hulpbronnen steeds duurder worden in de Benelux. Daarnaast worden telers steeds meer beperkt door de overheid vanwege het watertekort. Telers mogen bijvoorbeeld geen water meer uit de sloten pompen om hun land te irrigeren.

"Daarom denk ik dat deze methodes een stap in de juiste richting zijn om de problemen met deze tekorten op te lossen. Je hebt een stekker nodig en één persoon om de torens te onderhouden, vanaf het zaaien, overplanten tot aan het oogsten."

Water kan worden gecontroleerd via een ingestelde timer, zodat dit niet continu stroomt. "Het systeem bespaart in het kort gewoon op tijd, ruimte en arbeidskosten."


David teelt verschillende planten, gewassen en kruiden op vraag

Toenemende vraag 
David zegt dat de vraag vanuit hotels, de restaurants, telers van verse producten, consumenten met 'groene vingers' en zelfs vanuit ziekenhuizen en gevangenissen toeneemt. "Ze willen meer controle hebben over hun voedselketen en deze drastisch verkorten met torens in hun achtertuin. Er lijkt een trend gaande te zijn voor het lokaal, biologisch en duurzaam telen," zegt David. Het bedrijf installeert en levert in Europa.

David is opgegroeid tussen de kruiden en andere verse producten. Hij is eigenaar van een bedrijf genaamd Herbas, dat zeldzame kruiden en bloemen levert aan restaurants met Michelinsterren en grote evenementen als Tomorrowland.

Bij Tomorrowland wil de organisatie een volledig 'bos' tonen van deze teelttorens, van waaruit de restaurants en catering tijdens het evenement worden voorzien van producten. Maar David koos ervoor om de touwtjes in eigen handen te houden.


Net geoogste sla

Momenteel is Plant-T gevestigd in de kas van Kruiden Claus, waar David kan experimenteren met allerlei soorten gewassen en planten die klanten hebben aangevraagd. Kruiden Claus is gespecialiseerd in het telen van kruiden in potten. Nu Plant-T elke week meer aanvragen krijgt, wordt deze ruimte waarschijnlijk snel opgevuld met meer torens.

Veredeling
Plant-T heeft nu acht teelttorens met 36 planten per toren. Deze torens worden gebruikt voor restaurants of andere klanten die testen uitvoeren met planten/gewassen. Naast het telen worden producten ook direct aan consumenten en bedrijven verkocht. "Ik heb ongeveer 150 torens nu in opslag die ik binnenkort ga installeren," zegt David. De torens worden gemaakt van gerecycled materiaal.

De zaden worden eerste vermeerderd in de kas op verschillende veredelingsbedden, net als in elke andere kas. Zodra ze groot genoeg zijn om te worden verplant, worden ze in de teelttorens geplaatst.

De zaden die worden gebruikt, zijn 'gewone' kaszaden. Maar volgens David doen Mediterraanse zaden, die meer warmte en een gelijkmatig klimaat nodig hebben, het minder goed in deze torens, in vergelijking met een kasomgeving. De torens kunnen het hele jaar door gebruikt worden, ongeacht de hoeveelheid zonlicht.

Voor meer informatie:
David van Steenkiste
Plant T
info@plant-t.be
www.plant-t.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven