Uitbuiting Indiërs in Italiaanse teelt onder de aandacht gebracht

Met enige regelmaat komen er verhalen naar buiten over misstanden in de teelt. Dit keer over de omstandigheden waarin Indiase arbeiders werken in de Italiaanse agrarische sector. Marion MacGregor schreef erover op infomigrants.net.

Het verhaal zoomt in op de situatie in het moerasgebied Pontino in het midden van de Italiaanse laars. Het is een centrum voor glastuinbouw, bloementeelt en de productie van buffelmozzarella waar telers sinds het midden van de jaren tachtig arbeidsmigranten aantrekken.

Tegenwoordig leven en werken er tussen 25.000 en 30.000 Indiërs in de regio, volgens Marco Omizzolo, een bekende activist. "De arbeidsmigranten zijn in feite de slaven van de zogenaamde 'caporali', die voor rekening van de landeigenaren landarbeiders ronselen. In het caporalato (dwangarbeid)-systeem krijgen de arbeiders meestal een contract aangeboden, maar worden ze vervolgens slechts voor een fractie van hun werk betaald."

Yvan Sagnet, een activist en schrijver die is geridderd voor zijn werk om een einde te maken aan de moderne slavernij in de Italiaanse landbouwsector, ondervond deze onmenselijke omstandigheden toen hij in 2011 tomaten ging plukken op een bedrijf in Puglia, in Zuid-Italië. 

"Ik had zoiets niet verwacht, zelfs in mijn eigen Afrika had ik nog nooit zo'n uitbuiting meegemaakt: vuil, slopende ploegen onder de brandende zon, volgepropte reizen in minibusjes om de velden te bereiken," zei Sagnet in een interview. "We waren uitgeput door het werk en het zeer lage loon, leefden onder het juk van de corporali voor al onze reizen van en naar de steden. Veel mensen komen in Italië aan in de overtuiging dat ze het paradijs zullen vinden, ze stellen zich niet voor wat daar achter schuilgaat."


Video gepubliceerd op 12 juli 2021 door TRT world, een internationaal nieuwsmedium uit Turkije.

Weinig controles
Het probleem van de uitbuiting is bekend bij de Italiaanse politici. Dankzij een grote protestbeweging, gestart door Sagnet, heeft het parlement caporalato in 2016 eindelijk strafbaar gesteld. Maar vakbonden en activisten zeggen dat er nog steeds te weinig controles en arbeidsinspecteurs zijn om de wet goed te handhaven.

Omizzolo, die voor de denktank Eurispes werkt, heeft jarenlang - deels undercover - onderzoek gedaan naar misstanden op het gebied van landarbeid in het Latijns-Amerikaanse gebied. Hij woonde drie maanden in Bella Farnia, een dorp dat grotendeels door indianen wordt bewoond, en werkte incognito op de velden. In 2019 werd ook hij geridderd als erkenning voor zijn 'moedige werk'. In 2016 speelde hij, samen met de vakbond Flai Cgil, een belangrijke rol bij het organiseren van de eerste staking van Indiaanse arbeiders van de Agro Pontino. Sindsdien is hun uurloon gestegen van 3 euro (of minder) per uur naar ongeveer 5 euro - al is dat nog altijd maar de helft van het wettelijk minimumloon.

Omizzolo vertelde dat hij erkent dat de werkomstandigheden nog verre van ideaal zijn, maar dat het protest de Indianen heeft doen inzien dat 'het loont om voor je rechten te vechten'.

Lees het volledige artikel op www.infomigrants.net.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven