Aardbeienteler met volle trays klaar voor nieuwe teelt

Tholen – Net als veel telers zitten de ploegen van Oppotbedrijf.nl momenteel middenin het seizoen. Het seizoen voor het vullen van trays welteverstaan. Dit gebeurt jaarlijks in de periode juni-juli. Sowieso is het een druk seizoen dat al vroeg begon, zo vertellen de mannen, die vrijdagochtend bezig zijn bij Jansborg Aardbeien en Kersen in Leende tijdens een kort bakkie. “Als sinds half februari zijn we volop bezig met oppotwerkzaamheden. We zijn niet eerder zo vroeg al begonnen.”


Drie man sterk van Oppotbedrijf.nl hielp Jansborg Aardbeien en Kersen vorig week weer aan volle trays.

Bekende gezichten
Ook vrijdag 9 juli zijn ze vroeg begonnen, net als donderdag. Vannacht zijn ze in de buurt in een hotel blijven slapen. In twee dagen tijd vullen ze, met hulp van een oppotmachine, zo’n 11.500 trays vakkundig met een mix van veen en kokos.


Teler Jan houdt het substraat vochtig.

Telers Jan en Thijs Bertens zijn er blij mee en helpen waar nodig een handje mee. Jan: “Deze mannen komen hier al meer dan tien jaar elk jaar om ons te helpen. Dat is fijn en altijd gezellig.”


Teler Thijs helpt mee met het verplaatsen van de pallets vol trays.

Goed aangedrukt
Thijs, die aan komt lopen, beaamt dat. Hij is sinds vorig voorjaar als zoon van Jan bij het familiebedrijf aan de slag gegaan en wijst ook op hoe de trays gevuld worden. “Met de machine en de ervaring van deze mannen krijgen wij mooi gevulde, goed aangedrukte trays. Zonder machine lukt dat niet.”

Maar met machine en zonder Oppotbedrijf.nl wel? Jan schudt van nee. “Alleen een machine huren schiet volgens mij niet op. Ik ken verhalen van telers die vervolgens handen tekort kwamen om de machine goed te laten draaien. Daarom is het fijn dat je er ingewerkt personeel bij krijgt. Je hebt er geen omkijken naar.”


De sfeer bij het vullen van de trays zat er goed in.

Eigen verkoop
En dat laatste, is belangrijk, zeker 's zomers als het druk is op het teeltbedrijf. Jan en Thijs hebben in Leende 0,5 hectare glas en 2,5 hectare stellingen voor de teelt van aardbeien staan en daarnaast ook kersen. En verder nog een beetje pruimen en frambozen.


Jan en Thijs tussen de stellingen

Een deel van de aardbeien gaat naar de veiling en daarnaast wordt een aanzienlijk deel lokaal verkocht. Ook deze vrijdagochtend stapt Thijs in zijn bestelbus om aardbeien te bezorgen. Vorig seizoen werd in het busje met koeling geïnvesteerd en het bevalt goed.


Jansborg Aardbeien en Kersen heeft naast zo’n drie hectare aardbeien ook een halve hectare kersen staan.

Nieuw ras
Deze week worden de trays uitgezet op het trayveld en in week 29 komt de stek. Dit jaar van de rassen Elsanta en Sonsation, die laatste voor het eerst. Jan: “We hebben dit ras dit voorjaar voor het eerst in de kas getest en dat beviel goed.”


Op dit, hier nog lege, trayveld komen de trays die gevuld worden met stek dat van plantenkwekerij Van den Elzen komt

Wat minder goed beviel was het koude voorjaar met flinke weersextremen. Jan: “Met de sneeuw op het dek van onze niet verwarmde kas was het zeker even spannend. Niet alleen in februari, maar zelfs in april hadden we hier nog sneeuw. Het betekende dat we dit jaar Moederdag hebben gemist met onze aardbeienverkoop. Vorig jaar liep het toen storm. Dat was jammer, maar we zijn met enige vertraging door de natuur nu alsnog volop in productie.”


Een blik in de kas, volop in productie, eerder dit seizoen. 

Voor meer informatie:
Oppotbedrijf.nl 
De Vierde Hoeve 5
2676CP Maasdijk
info@oppotbedrijf.nl 
www.oppotbedrijf.nl 

Jan en Thijs Bertens
Jansborg Aardbeien en Kersen
info@jansborg.nl 
Facebookpagina 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven